Poslovna ekspanzija Luke Mišetića:GOTOVININ BRANITELJ RAZVIO BIZNIS U ČETIRI AMERIČKE DRŽAVE

Haška presuda hrvatskim generalima Markaču, Čermaku i Gotovini otkrit će je li Gotivinin branitelj jednako uspješan i u sudnici kao i u vođenju privatnih profitnih korporacija od New Yorka, preko Chicaga i Indiane, pa sve do Floride .


U Hrvatskoj se s nestrpljenjem iščekuje presuda u Haagu optuženim hrvatskim generalima Ivanu Čermaku, Mladenu Markaču i Anti Gotovini. Za 15. travnja, dan objave presude suca Alphonsa Orieja, razne braniteljske udruge najavile su i prosvjede diljem zemlje u slučaju osuđujućih presuda. S posebnom pažnjom iščekuje se presuda generalu Gotovini koji je na Međunarodni sud dopremljen iz Tenerifa u  prosincu 2005. gdje je uhićen u bjekstvu. Proteklih godina Gotovinin braniteljski tim predvođen američkim Hrvatom Lukom Mišetićem iz Chicaga i Amerikancom iz Floride Gregoyjem Kehoom nastojao je dokazati njegovu nevinost za teške optužbe uključujući i onu o udruženom zločinačkom pothvatu.
Istražujući građu za knjigu “Kondo, kondo” zanimao me i američki život Luke Mišetića. On je rijetko istupao u javnosti, zapravo samo onda kada je komentirao haški predmet, a samo je jednom dao intervju u kojem je ponešto rekao o svom privatnom i životnom putu u Americi. Zahvaljujući tome u Hrvatskoj se o njemu zna vrlo malo pa je tako dominantan stav kako se radi o odvjetniku iz Chicaga. No, prema onome što sam doznala proučavajući američke registre, Luka Mišetić  paralelno ima i poslovnu karijeru koju razvija kroz više američkih tvrtki, odnosno profitnih korporacija, i to u četiri savezne američke države.
Prvi trag njegovih biznis aktivnosti u američkom poslovnom registru pronašla sam u nama dalekoj američkoj državi Indiani. Iz otkrivenog lako je zaključiti kako je Mišetić, premda odrastao i školovan u Americi, imao sentiment za zemljom svojih predaka. Tako je u drugom po veličini gradu u toj državi (odmah poslije Indianopolisa) Fort Wayneu, 12. travnja 2002. registrirao je ured tvrtke Misetic Inc. no ubrzo, 24.prosinca 2003., ta tvrtka mijenja ime u Zagreb Group Inc. Istodobno s promjenom imena mijenja se i poslovna adresa te profitne korporacije. Privatna adresa 68-05 32rd Avenue Woodside (Queens) New York direktora Luke Mišetića postaje novom poslovnom adresom Zagreb Groupa. Na toj njujorškoj adresi neće biti i službeno sjedište tvrtke Agram International LLC sa istim direktorom Lukom Mišetićem. Službena adresa Agram Inc.-a do 2005. prije preseljenja u floridsku Sarasotu, prema podacima iz njujorškog registra tvrtki, bit će 1133 Broadway Suite 706 10010 New York. Na tu tvrtku živopisni hrvatski general-građevinac, poznat po izjavama “Ko je jamio, jamio” ili “Tuđman je bio genij, od kakvih je govana napravio državu”, Ljubo Ćesić Rojs prošle će godine adresirati optužbe da je poslužila kao paravan za pljačku njegovih suvlasničkih udjela koje je imao u partnerstvu s generalima Rosom i Gotovinom. Vrijeme će pokazati je li Rojs bio u pravu ili se radilo o lažnim optužbama, no činjenica je da će rad na haškom predmetu Mišetiću otvoriti i nove poslovne mogućnosti, ali i vjerojatno onemogućiti česte odlaske u Fort Wayne.
Tako se u završnom izvješću za za 2008./2009. godinu tvrtke Zagreb Group navodi nova adresa i to ona odvjetničkog ureda predsjednika kompanije Luke Mišetića: 207 East Ohio, apartman 217, Chicago. Dakle, država Illinois četvrta je američka država u kojoj posluje Gotovinin branitelj. U sudskom registru te države nema podataka o aktivnostima Zagreb Groupa što znači da je ta tvrtka ugašena i u Chicagu kao i u Fort Wayneu.
Agram Inc. je prema podacima floridskog registra kompanija i dalje aktivan. U svakom slučaju, haška presuda Gotovini bit će pokazatelj i toga je li moguće uskladiti paralelno dvije karijere, onu u sudnici i  poslovnom uredu. Ukoliko ishod bude pozitivan za njegova branjenika, i Luka Mišetić moći će računati ne samo na nove klijente među optuženicima nego će vjerojatno njegove transkontinentalne i transameričke poslovne usluge zatražit i ljudi iz svijeta biznisa.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.