PRVA GOTOVININA ŽENA VODI RUTU SLOBODE SIMONA BOLIVARA U KOLUMBIJI

Ximena Dalel potpisala je prije tri godine i peticiju za puštanje Ante Gotovine tražeći slobodu za heroja svoje domovine * Radi kao televizijska novinarka i izgleda jednako zanosno kao što je opisana u knjizi “Ratnik” Nenad Ivanković * Majku prve Gotovinine kćeri može se vidjeti i na Youtube u kratkoj i lepršavajoj ružičastoj haljini koja otkriva njezine zamane obline * Gotovinina prva kćerka uspješna je poduzetnica u Bogoti

Dosad nikad nije objavljena ni jedna fotografija prve supruge bivšeg francuskog legionara i hrvatskog generala Ante Gotovine  koji je nepravomoćno osuđen u Haagu na 24 godine zatvora. U službenoj biografiji upisani su šturi podaci o njegovom boravku u Latinskoj Americi. “Krajem 80-ih godina Gotovina odlazi u Južnu Ameriku. Prema pojedinim izvorima tamo se bavi treniranjem desničarskih paramilitarnih skupina, većinom u Argentini i Gvatemali. U Kolumbiji
upoznaje svoju prvu ženu Ximenu Dalel. Ona i Ante su dobili kćer Ximenu, no u konačnici su se razveli. Prema pisanju medija Gotovina je s kćerkom iz prvog braka bio u kontaktu sve dok joj nije javio kako je u Zagrebu dobila sestru. Naime, iz kratke veze s novinarkom HTV-a Vesnom Karuzom rodila se kćerka kojoj su dali ime Ana po imenu Gotovinine majke. Ana Gotovina je tragično poginula od eksplozije mine kad je Ante imao samo četiri godine. Naime, u blizini njihove kuće miniran je tren i radnici su upozoravali da da se svi
udalje od mjesta eksplozije. No, mali Ante je potrčao, a njegova majka bacila se na njega i tako mu spasila život. Njoj, međutim, pomoći nije bilo. U drugom braku sa spurugom pukovnicom Dunjom Zloić general Gotovina dobio je sina.
Uz ime hrvatskog generala nepravomoćno osuđenog u Haagu na 24 godine raspredaju se mnoge ljubavne priče. No u medijima dominira stav kako je imao puno veza ali samo dvije prave ljubavi, dvije zakonite supruge: bivšu Ximenu i sadašnju Dunju.
Skupljajući građu za knjigu “Kondo, kondo” tragala sam i za podacima o fatalnoj Kolumbijki Ximeni. O njoj je napisano kako je bila novinarka kad je upoznali. Podaci iz knjige “Ratnik” Nenada Ivankovića presudno su mi pomogli u potrazi za Ximenom. Kad sam zahvaljujući internetu ušla u trag Ximeni shvatila sam da je Ivanković vrlo vjerno opisao Kolumbijku pred kojom je zadrhtao bivši legionar Gotovina.
U Poglavlju “Ljubav u Cartageni” Ivanković opisuje ljubav Ximene i Tonija Moremantea. Naime, tako je glasio pseudonim koji je Ane Gotovina uzeo kad je pristupio Legiji stranaca. “Kad ju je Ante prvi put opazio u središnjoj gradskoj kavani, u oči su mu upale njene profinjene ruke, puna usta i posve mali nos koji kao da je odavao da je jedinica, pomalo razmažena i kapriciozna, ali opet, u dubini duše, mekana i velikodušna. Bila je iz stare španjolske obitelji koja je već tri stoljeća živjela u Kolumbiji i bila veoma imućna. Otac, koji je obožavao svoju Ximenu, imao je veliku građevinsku tvrtku, a djed dva golema ranča, od kojih se onaj veći, na granici s Brazilom, nije mogao projahati ni za tri dana. Te oko četiri tisuće grla stoke i jednu pristojnu ergelu konja (…) Ximena je s prijateljicama u kavanu došla bosonoga, noseći u rukama natikače, a na sebi prozračnu haljinicu na  cvjetiće. Sjela je za susjedni stol, a kad je opazila Antu, počela ga je pogledavati ispod oka, da se ne vidi, a da opet bude opaženo (…) Ali Ximeni se nije dopala samo Antina
zadivljenost, nego i on sam, taj snažan i preplanuli muškarac čije je lice odisalo nekom posebnom bezbrižnošću, nasmijanošću i kad se ne smije, željom za životom. Bila je to ljubav na prvi pogled, prepuna strasti i predanosti za kakvu su samo sposobne Latinoamerikanke koje, kada se jednom dadu, dadu se do kraja, bez primisli i zadrške. S
Ximenom je proveo puna tri tjedna u Kolumbovu gradu. No, nije joj otkrio tko je. On je za nju bio Toni Moremante koji je ovamo stigao iz Francuske kako bi se malo proveo, a zatim opet vratio u Europu. Ali, bilo mu je teško otići, rastati se od te mlade žene. Gotovo je i zakasnio u Gvatemalu koliko je htio iskoristiti svaku sekundu s kojom je raspolagao”, napisao je Ivanković u knjizi Ratnik.
Fatalna Kolumbijka Ximena koja je ukrala Antino srce i podarila mu prvu kćer i danas izgleda skoro isto kao kad ju je general Gotovina upoznao. Radi za jednu privatnu produkcijsku kuću i njezine televizijske reportaže s “Rute slobode Simona Bolivara” moguće je čak vidjeti i na Youtubeu. Stilom odijevanja ostala je ista kao potkraj osamdesetih kad je upoznala Antu. I dalje nosi kratke lepršave haljinice koji otkrivaju njezine zamane obline. Prema njeznoj vanjštini prije bi se reklo kako je prije atraktivna i njegovana estradna zvijezda nego profesionalna TV novinarka koja intervjuira i kolumbijske dužnosnike. Njezino puno ime glasi Ximena Dalel Sorel.
Otkrila sam još jedan zanimljiv podatak. Jedna od potpisnica on-line peticije koju se potpisivalo za slobodu generala Gotovine bila je i Ximena Dalel, iz Bogote, Colombia. Je li riječ o bivšoj supruzi Ante Gotovine ili njegovoj kćeri, nisam mogla otkriti budući se jednako zovu. U peticiju je upisan datum 1. ožujka 2008. godine te poruka:
“Espero se haga justicia y liberen este heroe de la patria”. Dakle, jasno je kako je na španjolskom napisala da traži slobodu i puštanje iz Haaga za Gotovinu, heroja svoje domovine. Ivanković je u knjizi potcrtao kako Ximena dolazi iz bogate poduzetničke obitelji. Vjerojatno je to presudilo da se njegova kćer Ximena baci u poduzetničke vode. Danas je uspješna agentica u jednoj agenciji za nekretnine u Bogoti koja trguje skupim nekretninama i rezidencijalnim imanjima.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.