Stambeni luksuz bivše Yutelovke i šefice NO-a HRT-a:PARIŠKI KVADRAT SILVIJE LUKS KOŠTA 13.182 EURA

U elitnoj ulici Universite na kućnom broju 181 na dokovima Seine Luksica je živjela dok je bila dopisnica HTV-a iz Pariza * Prema stambenom statusu Luksica se izjednačila s Kusturicom, za 4.000 eura “šiša” Bregovića, dok je od njezinog pariškog kvadrata skuplji samo onaj bivše supruge tajkuna Luke Rajića,

Tko kaže da i novinari ne znaju živjeti na visokoj nozi, i to onoj “stambenoj”. Živi je dokaz toga luksuza pariška adresa bivše dopisnice HRT-a iz Pariza Silvije Luks – Kalogjera. “Nomen est omen”, izreka je kao stvorena za bivšu zvijezdu Yutela. Luksica je godinama uživala u statusu stanovnice Grada svjetlosti i zaljubljenih. Za svoj je dom izabrala sedmi pariški arondisman poznat po Marsovom polju na kojem se uzdiže simbol Pariza – Eiffelov toranj, ali i palači Bourbon – zgradi francuskog Senata. No među slavnima Luksičina pariška općina ipak je najpoznatija kao destinacija na kojoj su Yves Saint Laurent i njegov partner Pierre Berge živjeli do smrti tog slavnog modnog kreatora 2008. godine. Svijet je tada obišla vijest kako se dupleks površine 520 kvadrata s privatnim vrtom površine 400 kvadrata prodaje za 23 milijuna eura.
Radeći na knjizi “Kondo, kondo” istraživala sam cijene nekretnina u francuskoj metropoli. Pariške agencije i preko interneta nude pouzdane podatke koliko košta kvadrat stana ne samo u pojedinoj ulici nego i na svakom kućnom broju. Zahvaljujući tome moguće je lako komparirati vrijednosti pariških nekretnina poznatih osoba. U Luksičinoj zgradi tako kvadrat sada stoji točno 13.182 kvadrata. Važno je imati na umu kako je na elitnim pariškim adresama skoro nemoguća misija pronalazak stana male kvadrature. Obično se površine stanova kreću iznad sto kvadrata. Jednostvano je izračunati kako je prosječna cijena stana manje kvadrature na ovakvim destinacijama mjerljiva milijunskim iznosima. Doda li se tomu i porez na nekretnine koji se mora plaćati svake godine – te da se gradskim vlastima mora priložiti potvrda o visini primanja koja mora biti najmanje triput veća od najma ili troškova stana, onda je jasno da je Silvija Luks morala imati elitne prihode da si može priuštiti život na toj adresi.
Usporedbe radi, balkanski kralj etno glazbe Goran Bregović sa suprugom Dženanom posjeduje stan u Ulici de Lancry u 10.-om arondismanu gdje je cijena “skromnih” 9.298 eura po kvadratu. No zato Emir Kusturica sa suprugom Majom posjeduje stan u Ulici Ferdinanda Duval u 4-om aronidsmanu gdje je kvadrat po cijeni neznatno viši od Luksičinog. Očekivano, najskuplji je pariški kvadrat onaj bivše supruge Luke Rajića. Borna Rajić živi u Ulici Marignanon u 10-om arondismanu gdje je cijena kvadrata 21.443 eura.
Naravno, postavlja se pitanje je li plaća tadašnje dopisnice HRT-a iz Pariza mogla pratiti tako visoke troškove stanovanja i života u ultraskupom Parizu. Možda bi to i bio problem za nekoga tko isključivo ovisi o novinarskim prihodima, no u slučaju Luks može se govoriti i o sigurnim prihodima sa strane. Naime, Luksica  obiteljski proračun dopunjuje i prihodima od dviju tvrtki svoga sina Vibora Kalogjere. Tvrtka Lux-internet smještena je u Luksičinom stanu na elitnom zagrebačkom Jabukovcu i bavi se unosnim inernet marketingom. Tu je i druga tvrtka Gemius koja odnedavno surađuje i s HRT-om. Naime, ta se tvrtka Luksičinog sina bavi tzv. Google analiticsom. Za neupućene radi se o mjerenju posjećenosti pojedinih web stranica. Kad je tvrtka Gemius počela naplaćivati sudjelovanja u svom popisu najposjećenijih hrvatskih web stranica, tzv. istraživanje Gemius Audience, uzburkala je internetske izdavače od Zagreba do Zadra. Tada su neki medijski koncerni poput EPH odlučili otkazati suradnju tvrtci Luksičinog sina no onda je u istraživanje uključen HRT čijim Nadzornim odborom upravlja mama Luks pa je šteta iskompenzirana.
Mama Luksica može biti ponosna na unosan internetski biznis svoga sina, kratkotrajnog hrvatskog diplomatskog trećeg tajnika u Americi, budući njegov biznis svakim danom progresivno raste. O tome svjedoči i web stranica i domena kućne tvrtke Lux-internet, Predanoprodano.com koja se bavi oglašavanjem. Posjetitelji će već na prvoj stranici linkom  biti upućen na Gemius rezulate kao vodič za oglašavanje. Ukratko dok sposobna mama Luks nadzire HRT niti spretnom internetskom magu, sinu Viboru neće ponestati posla, a tu su Luks – Kalogjeri dostupna svjetla Pariza za bijeg od sive hrvatske stvarnosti u zlatnu raskoš svjetske metropole.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.