Zbog nje su padale na tjeme vlade i bendovi:ZAVELA JE BREGU, ČOLU I BERLUSCONIJA PA ZAVRŠILA U VILI CEZANNE

Dijana Bećirović kao Diana Niven u Zapadnom Hollywoodu ne živi u vili već u skromnom apartmanu u Larrabee ulici gdje je sjedište i njezine firme DNNews * Mjesečni najam stana sa skromnim zajedničkim bazenom i vešerajem košta već od 1.500 dolara * Nekadašnja YU zvijezda s naslovnica i duplerica tvrdi kako nije išla pod nož premda njezino lice, usne i grudi govore suprotno. „Zbog nje je pala Berlusconijeva vlada?!“, „Zbog nje je Bijelom Dugmetu prijetio razdor!, pisali su o njoj a ona sama je izjavljivala: „Zbog mene je patila Titova Jugoslavija“!

Bila je jedna od „Cura s Jadranske obale“ u Playboyevom editorijalu 1981. koji je uslikao slavni, sada već pokojni, majstor erotske fotografije Pompeo Posar. Slike tadašnjih YU ljepotica koje su gole kao od majke rođene stale pred Posarov objektiv izašle su i u njemačkom izdanju Playboya pod nazivom „Titove djevojke“!
„Papa je najbolji muškarac“ povjerila je pokojnom Ivi Pukaniću a on to objavio u Globusu. Godinama su je pratili talijanski paparazzi zbog njezinih ljubavnika a onda su u talijanskim tabloidima bijesne i prevaren supruge prepoznavale svoje muževe u vrućim pozama s njom. Slikala se u društvu bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha, ali bez skandaloznih posljedica. Izlazila je na naslovnicama njemačkih magazina s najavom „starleta s političkom diplomom“. I premda je najveću YU slavu doživjela davne 1978. i danas s lakoćom osvoji medijski prostor. Godine joj nisu naškodile, jedino nevjerojatno zvuče njezine tvrdnje kako nikad nije išla pod nož.
Da pogađate, sve to je Dijana Bećirović – alias Diana Niven.
Svoj je uzbudljiv životni put predstavila i na web stranici. Tamo navodi kako je s 15 snimila prvu reklamu, da je kao maskota na Zimskoj olimpijadi predstavljala Jugoslaviju te zatim preselila u Italiju. Ubrzo je postala model poznatim kreatorima od Versacea do La Perle. Ističe kako je stekla politološku diplomu u Sarajevu ali i da je studirala novinarstvo u Rimu. No, kako je njezinu domovinu pogodio rat angažirala se i humanitarno tako što je postala predsjednica i ambasadorica Udruge za silovane žene u Italiji što joj je omogućilo kontakte s Hillary Clinton, Benazir Bhutto, Lady Di te bivšom prvom damom Italije Donatellom Dini.
Ističe kako je intervjuirala poznate osobe u rasponu od Ayrtona Senne, pokojnog pape Ivana Pavla II te sadašnjeg Benedicta XVI ali i pokojnog Luciana Pavarottija. Diana ne zaboravlja naglasiti ni duhovnu stranu. Zadnjih deset godina živi u Los Angelesu gdje je, kako piše, diplomirala na Američkom filmskom institutu. Preseljenjem u Ameriku, navodi, nije prekinula novinarsku karijeru pa je tako intervjuirala prominentne figure američkog života te brojne selebritije. Najavljuje kako o njezinom uzbudljivom životu uskoro izlazi i knjiga iz pera poznatog srpskog novinara Marka Lopušine koji potpisuje knjige poput „Albanska mafija“ ili „Cenzura u Jugoslaviji“. Usto surađuje i s L.A. filmskim producentom Markom Damonom poznatom i po filmu „Čudovište“. Tako je nekadašnja fatalna jugoslavenska zavodnica, na čijem su podužem popisu bivših dečki i Goran Bregović i Zdravko Čolić, opisala svoj život i karijeru.
Istražujući građu za roman „Kondo, kondo“ tragala sam i za podacima iz američkog života Dijane Bećirović. U registrima osoba Dijana je upisana je kao Diana Becirovic Niven.Naime, prezime Niven dodala je svom već u Italiji a svojedobno je lansirala čak i priču kako joj je glumac David Niven bliski rođak.
Ukratko, njezino se ime u zemljišnim knjigama Los Angelesa nalazi na dva mjesta. Prvi put 03.06.2003. uz ime ime fonda Christophera Mancinija Juniora, te drugi put 25.01.2007. uz ime Jamesa J. Cottera. U oba slučaja radi se o sažetku presude (Abstract Judgment) odnosno o ishodu tužbe vezanoj uz nekretnine. Kako i Mancini i Cotter imaju nekretnine na eltinim lokacijama iz ovoga se registra može zaključiti kako je Diana iznajmljivala skupe nekretnine ali da su očito bile iznad njezinih mogućnosti te su vlasnici sudskim putem raskidali ugovor. Inače, prema službenom registru na Dijanino ime sada ne glasi nikakve nekretnine u Los Angelesu. U tom gradu Diana je imala i tri prijavljene adrese na apartmanima koje je iznajmljivala.
Jedna je adresa na mondenom Santa Monica bulevaru u L.A. No nije se radilo o vili nego o zgradi na kućnom broju 9899 s brojnim apartmanima. I u preostala dva slučaja radi se o zgradama s više stanova na adresama 114 Doheny Drive i 1230 Horn Avenija. Govoreći o svom životu u središtu američkog filmskog svijeta za jedne hrvatske novine Dijana je svojedobno najavila osnivanje novinske agencije u Los Angelesu što je i napravila. Tvrtka se zove DNNews LLC (s ograničenom odgovornošću) i smještena je na Dijaninoj iznajmljenoj adresi u apartmanskom kompleksu – Vili Cezanne u Zapadnom Hollywoodu. U Ulici Larrabee na broju 949 nude se studio i jednokrevetni apartmani sa zajedničkim bazenom i vešerajem po mjesečnoj cijeni najma već od 1.500 dolara. Zgrada u kojoj živi Dijana građena je 1974., dakle godinu dana prije nego što je bivša Miss Tuzle snimila svoju prvu reklamu za paštetu koja joj je donijela za ono doba turbo proboj na reklamnu i medijsku scenu.
Na web stranicama inače ta se apartmanska vila reklamira kao mediteranski tip objekta što je vjerojatno i presudilo da ga nekadašnja fatalna Bosanka, koja je dobar dio života provela na Mediteranu, odnosno u Italiji, izabere za svoju Los Angeles adresu. O podstanarima Vile Cezanne svojedobno izašao i tekst u lokalnom L.A.Timesu u kojem je opisano druženje stanovnika uz roštilj u kasnim večernjim satima na zajedničkoj terasi s bazenom. „Molto Bella“ rekla je Bećirovićka, predstavljena u tekstu sa svojim američkim imenom Diana Niven, za druženje i koktele koje prakticiraju susjedi .
Villa Cezanne nije raskošna ali uz ovu ima još prednosti. Uz dobro društvo mladih susjeda, nalazi se i samo nekoliko minuta vožnje od elitnih destinacija poput Beverly ili Hollywood Hillsa. Tada Dijana može postati dijelom elite kojoj je oduvijek težila. Inače, u Los Angelesu družila se i s Radetom Šerbedžijom dok je tamo živio s obitelji ali sudeći po slikama koje Tinka Milinović objavljuje na svom blogu i  s tom sarajevskom opernom pjevačicom  sada s američkom adresom. Za sve one koje pate za slavnim Dijaninim brežuljcima nad kojima su uzdisali gledajući je još maloljetnu na duplerici zagrebačkog Starta ili poslije u playboyu Dijana je aktivna i preko Facea. Više ne snima reklame za paštetu, ne razbija bendove niti vlade, ali tko zna, možda uskoro zatrese i Ameriku. A tko zna možda se i s pedeset i kojom bogato uda kao njezina bivša talijanska cimerica Slavica Radić Ecclestone kojoj su godine braka s Bernijem donijele dvije kćeri i milijunski konto nakon rastave.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.