FLORIDSKE TAJNE I BIZNIS PENZIONERKE MONIKE SELEŠ

Nekadašnje YU čudo od djeteta na Floridi posluje preko nekoliko tvrtki s mamom Ester * Živi u Sarasoti u vili s bazenom i teniskim terenom * Iza nje su sudske i bitke s kilogramima te neuspješne veze s bogatašima * Njezin brat Zoltan 2001. uhićen je zbog vožnje u pijanom stanju

O Moniki Seleš, bivšoj tenisačici iz Novog Sada, koja je s 15 godina ušla u svijet profesionalnog tenisa manje – više se sve zna. Bila je najmlađa tenisačica kad je sa 17 godina osvojila Roland Garros 1990. godine. Još se pamti kako je zagospodarila teniskom scenom bivše države, kako ju je zapazio glasoviti učitelj Nick Bollettieri te pozvao u floridski Bradenton na svoju akademiju. Tada se Monika s cijelom obitelji otisnula u Obećanu zemlju u nadi velikog uspjeha. No godine koje su uslijedile pokazale su i tamnu stranu medalje, brojne uspone i padove.
Monika Seleš postala je američkom državljankom 16. ožujka 1994. godine. Tata Karolj, strip crtač i autor filmskih dokumentaca, dugo godina bio je i njezin teniski učitelj. Kad je umro1998. godine Monika je proživjela ozbiljnu psihičku dramu i krizu. No, ne po prvi put! Iza nje je već bila fizička i psihička trauma koju je proživjela 1993. godine kad ju je na teniskom terenu u Hamburgu napao fanatični obožavatelj Stefi Graf. Opsjednuti fan luđačkim napadom na Moniku želio je osigurati pobjedu i primat njemačke tenisačice. Zbog tog je napada Monika 27 mjeseci izbivala s teniskog terena ali kad se vratila ponovno je bila šampionka i u top formi.
U povijesti svjetskog tenisa ostala je upamćena po čudnom oglašavanju kojim bi popratila svoje udarce te moćnom dvoručnom forhendu. Voajeri su kolekcionirali na webu njezine stražnje dijelove tijela dok trči terenom u pobjedničkom naletu. U službenu sportsku mirovinu otišla je 14. veljače 2008. godine.
Istražujući građu za knjigu “Kondo, kondo” trudila sam  se otkriti što više nepoznatih pojedinosti iz njezina života. Tako sam doznala da je njezina prva službena američka adresa bio grad Cleveland u državi Ohio. Tamo je inače bila formalna adresa i drugih slavnih tenisača iz ex-yu, poput Bobe Živojinovića, Brune Orešara, Ive Majoli ili Gorana Ivaniševića. Razlog je jednostavan. U Clevelandu je bilo sjedište agencije IMG World koja je skrbila o nijihovim karijerama. No obitelj Seleš u sjedištu agencije IMG odmah je registrirala i američke tvrtke koje će poslije prebaciti na Floridu. Tvrtke su nazvane: Rexof, MS Basenet, MS Baseline i NCK Investors. Od spomenutih danas nije aktivna samo MS Baseline (MS je jasno kratica od Monika Seleš). U tvrtkama će se uz Moniku kao ovlašteni agenti izmjenjivati mama Ester, brat Zoltan i naravno do smrti otac Karolj.
U floridskom trgovačkom registru vidi se i sadašnja Monikina adresa: Dick Wilson Drive, Sarasota. Na toj je adresi obiteljska vila Seleševih građena 1993. godine sa zatvorenim bazenom i, naravno, teniskim terenom. Vila površine 570 kvadrata ima dvije etaže s 4 kupaone i 4 spavaće od ukupno 11 soba. Procijenjena je na preko 1,2 milijuna dolara. Sve tri aktivne Monikine tvrtke sada su registrirane na toj kućnoj adresi a uz Moniku zastupnica je mama Ester. Brat Zoltan izgubio je pravo ovlaštenog agenta.
Na početku njezinog američkog života obitelj je i mala i financijskih problema a zbog nepoznavanja američke administracije suočili su se i s raznim tužbama. U pojedinim fazama Moniku je u imovinsko-pravnim transakcijama predstavljao njezin brat Zoltan ali onda su očito izbile nesuglasice dok mu je Monika otkazala sve punomoći. Potom se sama nastavila boriti s raznim plombama, zabilježbama, taksama i svim čudima američke imovinske administracije.
Monika je kao što se zna muku mučila i s debljinom. Psihičke krize i depresije, priznala je i u autobiografiji, liječila je kaloričnim grickalicama. Ni na privatnom planu nisu joj cvjetale ruže. Bila je zaručena za znatno starijeg  Paula Allena, suosnivača Microsofta i bivšeg partnera Billa Gatesa, ali veza nije odmakla dalje od zaruka. Kad je 2005. godine Monikin bivši krstario s njom Jadranom pa pristao i u hvarsku luku s gigantskom jahtom Octopus nastala je prava pompa. Octopus inače ima i helikopter na palubi. Prema veličini broda i profesionalnosti brojnog osoblja odmah se vidjela financijska snaga vlasnika. Hrvatske su sponzoruše, predvođene tada slobodnom Sježanom Mehun, promptno zauzele središnje mjesto u razvikanom hvarskom baru Carpe Diemu u nadi da će biti zapažene od glavne face s broda. No nisu znale da je tada njegovo srce (ali ne i novčanik kojem sponzoruše streme) već pripadalo curi s ovih prostora – Moniki Seleš. Kad se ta veza raspala nekad slavna tenisačica ponovno je proživjela osobnu dramu. Potom je bila u vezi s bogatim djedicom Thomasom Golisanom, suvlasnikom jednog američkog hokejaškog kluba, ali ni ta veza nije potrajala.
Neuravnoteženost nije pratila samo Moniku nego i njezinog starijeg brata. Zadnjih dana prosinca 2001. agencija Asoccitaed Press prenijela je vijest kako je Zoltan uhićen jer je vozeći u pijanom stanju, izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u drvo.
No početkom 2011. Monika je zablistala. Pomlađena, vitka, vedra i sama, pojavila se u javnosti i najavila roman za tinejdžere. Sudeći prema njezinom trijumflnom držanju kao da je pobijedila sve demone teniskog terena, adaptacije na američki život, nesretne ljubavi i na pragu petog desetljeća otvara novu, ružičastiju fazu života.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.