Guardian razotkrio deset mitova o Bin Ladenu

O nekad najtraženijem teroristu na svijetu, Osami bin Ladenu  mnogo je  ispričanih priča . Brojni mitovi vezali su  se za njega, te da je trgovac drogom, da je  produkt  CIA-e, navijač Arsenala? Britanski Guardian razotkrio je  nekoliko mitova vezanih za Osamu bin Ladena.

1. Osamu bin Ladena stvorila je CIA
Sjedinjene Američke Države nikada nisu direktno dale financijsku pomoć Osami bin Ladenu, niti su on i njegovi sljedbenici obučavani pod pokroviteljstvom SAD-a tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. Pomoć od SAD-a imali su afganistanski mudžahedini preko pakistanske obavještajne službe.

2. Bin Laden je imao ogromno bogatstvo
On je morao ostaviti sve što je imao kada je 1991. godine pobjegao iz Saudijske Arabije u Pakistan, a zatim za Sudan. Obitelj ga se odrekla. Ali, imao je mnoge kontakte putem kojih je lako dolazio do sredstava.

3. Osama bin Laden je odgovoran za bombaški napad na Svjetski trgovinski centar 1993. godine.
Ramzi Yousef, mozak napada, naj vjerovatnije je radio za Khaleda Sheikha Mohammeda, koji je u to vrijeme bio nezavisni operativac. Za Al-Qaidu je počeo raditi tek 1996. godine i čak i tada se držao na udaljenosti od Bin Ladena.

4. Novac je zarađivao trgovinom drogom
Usprkos tvrdnjama za takvo nešto nema dokaza, a to je zabilježila i britanska vlada u svom dosjeu o Al-Qaidi.

5. Nikad se nije izlagao opasnosti
Brojni svjedoci tvrde kako je sudjelovao u borbama u Jajiju 1987. godine i Jalalabadu 1989. godine.

6. Mnogo je vremena provodio u spiljama
Kasnih devedestih godina prošloga stoljeća Osama je, u promidžbene svrhe, pozvao određene novinare da se sretnu s njim u jednoj spilji u blizini Tora Bore u istočnom Afganistanu. No, on je svakako živio u puno udobnijem okružju. Godine 1999. preselio se u jedno naselje u blizini Kandahara. Ubijen je u vili u Abbottabadu u Pakistanu. Nema podataka o tome kako je u međuvremenu boravio u spiljama.

7. Prije nego što je postao religiozan, u tinejdžerskom dobu, ludovao je po Bejrutu
Nema podataka o tome da je kao tinejdžer ludovao po Bejrutu i opijao se. Prije se za njega vjeruje kako je bio sramežljiv i pobožan mladić, koji se rano oženio i vrijeme provodio proučavajući svetu knjigu.

8. Bio je na ivici smrti zbog bolesti bubrega
Postoje podaci o tome da je imao problema s bubrezima, ali nigdje se ne navodi da je bio ozbiljno bolestan. Pretpostavlja se da je prije imao problema s leđima, zbog visine (oko 1,97 metara) i zbog previše sjedenja.

9. Osama bin Laden je bio navijač Arsenala
Iako su navijači često uzvikivali da Osama živi u Kabulu i navija za Arsenal, nema podataka o tome da je bio vjeran tom londonskom klubu.

10. Krio se u Kašmiru, bio vođa čečenske grupe, odgovoran je za nasilje na Filipinima i u Indoneziji. Organizirao je napad u Madridu 2004. godine i imao je široku mrežu suradnika u Paragvaju, sub-saharskoj Africi i Južnoj Africi