KONTRABAS – nagrada publike na 13. međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli, Makedonija

Na ovogodišnjem 13-tom Festivalu monodrame u Bitoli koji je dio Svjetske asocijacije festivala monodrama pri UNESCO-u, sudjelovale su predstave iz Makedonije, Njemačke, Velike Britanije, Ukrajine, Kosova, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Izraela i Hrvatske, a  predstava KONTRABAS nagrađena je nagradom publike za najbolju predstavu Festivala!

Patrick Süskind je njemački pisac i scenarist, autor svjetski poznatog bestselera Parfem, a Kontrabas je napisao 1981. godine, nakon čega je tekst preveden na 27 svjetskih jezika te postaje jedan od najigranijih njemačkih komada.Premijera održana 27.07.2010. u sklopu Ljetnih noći Teatra EXIT u Muzeju za umjetnost i obrt.
Priča jednog kontrabasiste koji  slobodno vrijeme provodi u zvučno izoliranoj sobi boreći se s svojim akutnim problemima i kroničnim “nedostatkom tekućine”. Razmekšana jezika upušta se u srdačno i opširno izlaganje o svom instrumentu, koje, proporcionalno s brojem čašica, postaje sve prisnije, ne bi li se, uz obilje samoironije i duhovitih komentara, postepeno pretvorilo u iskrenu životnu ispovijed dobro nam poznatog malog građanina, u još jedan njegov srčani pokušaj kritike ovog društva i ovakvog života, u očajnički i neodgodivi vapaj za promjenom, koji će ga na koncu i kraju doista i potaknuti na……Predstavu je preveo, postavio i izvodi Rene Medvešek.