Novo u prodaji: TAMARA OBROVAC – Madirosa!

Što znači MADIROSA? U knjižici albuma objašnjeno je da je Madirosa izmišljena riječ, koja za autoricu znači mediteranska ruža i simbolizira njen osobni doživljaj Mediterana kao kulturološkog i glazbenog univerzuma. I makar vas ovo filozofsko promišljanje može malo zaplašiti u shvaćanju o čemu se tu zapravo radi, preslušavanjem albuma shvatit ćete koliko je snažan taj stav u umjetničkom, sviračkom i autorskom izričaju Tamare i cijele ekipe koja je radila na “Madirosi”.  Art je u ovom slučaju stvarno nužna riječ, no ne treba izbjegavati ni crossover. Obje definicije će odboru Porina zadati mnogo glavobolje u određivanju žanra nominacije, jer ovdje se radi o sasvim netipičnom čitanju Tamarinog autorskog opusa, a križanac jazza i klasike u ovom slučaju nema jasno i lako definiranu ladicu. Uostalom, kako Tamaru smjestiti u bilo kakvu ladicu. Ovo je baš kako smo i napisali – “crossover art” – i zato budite spremni da vam Tamarino novo dugosvirajuće djelo – što se od nje uvijek i očekuje – ne donosi neku očekivanu formu i ponavljanje.

Tamara je u ovom slučaju odlučila prezentirati što se dogodi kad njezinom temperamentu i bendu Transhistria Ensembleu (Uroš Rakovec, Žiga Golob, Fausto Beccalossi i Krunoslav Levačić) dodamo Époque Quartet (David Pokorny, Vladimír Klánský, Víd Petrášek i Vladimír Kroupa).
“Dugo sam se bavila mišlju o uključivanju gudačkog quarteta u zvuk mog Ensemblea, no kako se radi o kompleksnom aranžmanskom poslu, trebalo je za to vremena, ali na kraju sam vrlo zadovoljna rezultatom, i načinom na koji se češki quartet uklopio u zvuk i način sviranja mog Transhistria Ensemblea, što vjerujte, nije jednostavno. Transhistria Ensemble nije ni prije spadao u neki određeni žanr, a sad smo sa zvukom gudačkog kvarteta i prizvukom klasične glazbe, stvar još dodatno ‘zakomplicirali’. Uživajte u novom miš-mašu ala Tamara”, kazala je Tamara Obrovac.
U odnosu na posljednji CD “Neću više jazz kantati”, i iskoraku u electric zvuk, na novom albumu “Madirosa” Tamara se vraća akustičnom zvuku i intimističkom  pristupu. “Madirosa” je ispunjena novim izvedbama znanih zgoditaka (“Daleko je…” i “Villa Idola”), ali prevladavaju fascinantne nove pjesme skladane/dovršene upravo za ovaj album. Tamara Obrovac autorica je svih skladbi, aranžmana za gudački kvartet i stihova, osim za pjesmu “Daleko je…” (autorica stihova je Anja Gasparini).
Cijeli album snimljen je uživo, u opuštenoj atmosferi studija Radio Pule, uz odličnog tonca Alda Spadu. Sve je svirano i pjevano odjednom,  bez nasnimavanja, odnosno tijekom dva dana u mjesecu rujnu 2008. godine.
Zaključimo priču o Madirosi –  mediteranskoj ruži dijelom iz recenzije koju potpisuje vrsni poznavatelj jazza u nas, glazbeni kritičar Davor Hrvoj: “U izvedbama što ih je uvrstila na ovaj album, Tamara na prirodan i logičan način spaja ozbiljan pristup i šalu, tradiciju i suvremeno, klasiku i etno, poštivanje forme i slobodu, melodiju i improvizaciju, regionalno i srednjeeuropsko. Njezina je glazba unikatna, ali i univerzalna, bliska čoviku koji ore crljenicu, ali i svakoj osobi s osjećajem za ljepotu plodova što ih daje zemlja bilo koje boje.”