Sve se plaća, sve se vraća:ELITA IZ EX-YU POSIJALA MILIJUNE PO AMERICI

Možda ste milijunaš – geslo je registra preko kojeg se u SAD-u može provjeriti imate li neku imovinu a za koju niste ni znali * Goran Bregović i supruga, Goran i Ivana Višnjić, Goran Milić, Goran Ivanišević, Tanja Dragović, Milan Popović, Vlade Divac, Nada Mirat, Jelena Janković, Sanja Duggan – samo su neka od poznatih lica s “tjeralice” američkih registara izgubljenih vrijednosti koji oglašava povrate poreza, depozite, sadržaje ostavljene u sefovima, neunovčene čekove….

Istražujući građu za knjigu “Kondo, kondo” otkrila je kako se na desetine poznatih osoba s prostora bivše Jugoslavije nalazi ne samo u zemljišnim ili sudskim registrima nego isto tako i na popisima osoba koje imaju izgubljeni novac, odnosno imovinu u SAD-u. Naravno, ne radi se o novčanicima izgubljenim na cesti, ili u ekstremnijim slučajevima, novcima iz madraca ili vrećama s milijunima nađenim u grmlju. U konkretnom slučaju riječ je o novcima koji su ili neki oblik povrata poreza ili obvezni novčani polozi koji se ostavljaju pri najmu apartmana, ili se kao depoziti polažu u neke treće svrhe pa ih vlasnik ima pravo podignuti nakon nekog vremena. Kako je američka administracija precizna može se zaključiti i prema sadržajima ovakvih registara. Tu su još i podaci od prihoda od dionica, polica osiguranja, investicijskih fondova, zaklada ali i bankovnih računa. Naime, u registar se upisuju svi pa i najmanji iznosi, obračunavaju se i centi, neovisno radi li se o vrijednostima manjim od nekoliko dolara ili pak tisućama, stotinama ili milijunima dolara.
Pretražujući takve registre diljem Amerike zaključila je kako se iz tih podataka može iščitati djelomice i stil života samih osoba. Naime, neke savezne države dopuštaju uvid i u okolnosti pod kojima je “izgubljen” novac tako da se može vidjeti radi li se o povratu depozita za najam stana ili pak imovini deponiranoj u hotelskim sefovima. Također, u većini slučajeva imovina je kategorizirana ili kao keš ili kao negotovinska imovina. U svakom slučaju, u Americi, zemlji čvrstih regula, gdje caruje dolar pa se plaća čak i zrak, očito vrijedi i refren nekad poznate pjesme: “Sve se plaća, sve se vraća, kada dođe čas”
Pođimo redom. Na listi države New Jersey nalaze se imena Gorana Bregovića i njegove supruge Dženane, te Goranove šogorice Bojane Bregović. Svi oni imaju povrat novca iz depozita koji su ostavili dok su živjeli u Galaxy tornju u Guttenbergu u blizini New Yorka.
Na Floridi keš čeka i Severininog dečka Milana Popovića. Njegovo je ime upisano tri puta, a navedena je i njegova bivša adresa u ulici Alton Road u Miamiju kao i sadašnja na Fisher Islandu. U jednom slučaju radi se o depozitu koji je položio kod neke floridske kompanije a u drugom o povratu poreza. U istoj državi ali gradu Bradentonu izgubljene vrijednosti čekaju i na oca hrvatske tenisačice Ive Majoli – Stanislava, ali i vrhunsku srpsku tenisačicu Jelenu Janković. U slučaju Majoli radi se o novčanom iznosu prema nekoj grupnoj polici, a kod Jelene riječ je o povratu po nekom kreditu. U tom je gradu inače teniska akademija Nicka Bollettierija, popularnog kod mnogih tenisača s ovih prostora.
U New Yorku wimbledonskog pobjednika Gorana Ivaniševića čeka neunovčeni ček. Njegovu suprugu, bivši top model Tatjanu Dragović, koja je karijeru gradila u tom gradu, čeka višak od prodaje založene imovine. Televizijsku zvijezdu Gorana Milića, zadužen za novinarske kadrove Al Jazzere Balkan sa sjedištem u Sarajevu, čeka štedni neoročeni račun u New Yorku. Uz njegovo ime naveden je i inicijal srednjeg imena M – što je kratica od imena njegovog pokojnog oca Marka. TV veteran Milić inače je u New Yorku živio kao izvjestitelj pet godina, sve do 1985. tako da zaboravljeni račun vjerojatno  datira iz tog perioda. U njujorškom je registru i ime bliskog prijatelja pokojnog Franje Tuđmana Suada Rizvanbegovića, njegove kćeri Amre te Suadove tvrtke Croatia 1992. Kod Suada se radi o novcima koje je transferirao na račun svoje male tvrtke a koja mu prema američkim zakonima pripada a u slučaju njegove kćeri o nerealizirinom čeku. Isti takvi srećkovići su hrvatski redatelj Jakov Sedlar i njegov sin Dominik koje također čeka stanoviti novčani iznos u njihovom bivšem gradu New Yorku. U istom je registru  supruga nekadašnje YU glumačke zvijezde Žarka Lauševića, Anita koju čeka povrat komunalnog avansa. No zasigurno će vijest da ima jedan nerealizirani ček obradovati Ivana Lepena alias Stephana Lupina. Slavni erotski fotograf glasovit je po svojom asketizmu koji neki nazivaju škrtošću, tako da bi sljedeći odlazak u New York mogao iskoristiti da podigne neočekivani dobitak.
I Playboyeva zečica, rođena Trogiranka koja živi u američkoj Nevadi prsata Nada Mirat, ima izgubljenu imovinu ukupno vrijednu 200 dolara. U jednom slučaju povrat 100 dolara stiže od Motorole.
Kalifornijski regsitri također obiluju slavnim licima porijeklom iz Hrvatske ili Srbije. Na listi Los Angelesa su bračni par Goran i Ivana Višnjić. Slavnog Luku Kovača iz Hitne službe čeka povrat po hipotekarnom zajmu, a njegovu suprugu manje od dolara koji je ostavila kod osiguravatelja za kućne ljubimce. Njihovu prijateljicu Zagrepčanku i jet setericu Sanju Duggan čekaju iznosi od 25, 81 i 152 dolara koliko je “posijala” na raznim mjestima u Los Angelesu. Na jednom je mjestu navedena Sanjina bivša adresa dok je bila udana za pokojnog Demiana Duggana, a na preostala dva mjesta upisana je adresa luksuzne vile koju je kupila nakon smrti prvog supruga.
I bračni redateljsko-glumački par Lenka Udovički i Rade Šerbedžija nešto su ostavili iza sebe u bivšem gradu L.A. Skromnih pet dolara čeka njih u registru izgubljenih prihoda. Na najviše se mjesta u L.A. registru nalaze imena bračnog para Divac. Jelena i Vlade živeći i poslujući u Kaliforniji iza sebe su ostavili ne samo repove sudskih tužbi nego i prihode koje još nisu potraživali. I ime drugog bivšeg NBA košarkaša Tonija Kukoča našlo se na istom mjestu. Na tog Splićanina, stalno nastanjenog u Americi, čeka 5,5 dolara koje iz vremena dok je živio u kalifornijskom gradiću Campbell.
No najmizerniji iznos, tričavih 0,04 dolara doznačila je Mercury Casualty kompanija na ime bivšeg člana Bijelog dugmeta Vladimira (Vlade) Pravdića koji sada živi u Palm Desertu u Kaliforniji.
Zanimljivo, ni u jednom regsitru nije pronađeno ime Brene i Bobe Živojinović što znači da oni s milijunima kao i sa sitnišom raspolažu besprijekorno. Kod njih nigdje ne “curi” imovina, kao ni kod najpoznatijeg američkog šljakera s Balkana Ekrema Jevrića. Njegovog imena doduše nema niti u sudskim, ni u zemljišnim registrima pa tako i u ovome “izgubljenih” vrijednosti. Očito tvorac hita “Pos’o, kuća” od silnog šljakanja u maniri Alije Sirotanovića ne stigne niti zaraditi koliko mu treba a ni izgubiti zarađeno. Registar koji se reklamira s “Možda ste milijunaš” očito dokazuje da onaj tko “ima – ima” pa ima što i izgubiti.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.