Dalibor Grubačević – ARTeDOX – novo u prodaji

Nakon što smo prije pet godina imali prilike upoznati rad, danas u filmskim krugovima sve popularnijeg skladatelja Dalibora Grubačevića kroz glazbu skladanu za film Branka Ištvančića (Duh u močvari), te brojne aranžerske (Kaliopi, Arsen Dedić i dr.) i producentske suradnje (Simply Brass – Camminate, Miroslav Evačić – Fulmination), ovaj nam skladatelj u 2011. godini predstavlja ARTeDOX – nosač zvuka s glazbom iz dokumentarnih filmova u izdanju Aquarius Recordsa. To je prvi takav nosač zvuka ikada objavljen u Hrvatskoj, a u potpunosti posvećen dokumentarnom filmu, socijalno-biografske tematike. ARTeDOX sastoji se od glazbe iz dugometražnih dokumentarnih filmova Zajedno Nenada Puhovskog i Zaustavljeni glas Višnje Starešine, kratkometražnih dokumentarnih filmova Tesla, Ode dućan i Josip Cvrtila Mire Brankovića te Album i  Izgubljeno blago  Branka Ištvančića, kao i glazbe iz četiri epizode televizijske serije Hebrang Zorana Budaka.

U spomenutim dokumentarnim filmovima Grubačević pokazuje osebujnost svog već prepoznatiljivog glazbenog stila te taj trud struka i nagrađuje na 19. Danima hrvatskog filma u Zagrebu. Nagrađen je za najbolju glazbu za dokumentarni film Zajedno Nenada Puhovskog. Prilikom dodjele nagrade za najbolju glazbu, redatelj i član žirija, Arsen Anton Ostojić osvrnuo se na nagrađenu glazbu dokumentarnog filma Zajedno rekavši: “Glazba je to koja ne da samo podcrtava i prati priču filma, već i svojom liričnošću i melodioznošću kreira jednu potpuno novu dimenziju te doprinosi emocionalnom dojmu.”
Ovaj Grubačevićev drugi po redu nosač zvuka prezentira dio glazbenog stvaralaštva nastalog u proteklih nekoliko godina koji će svakom ljubitelju filmske glazbe, producentu i redatelju ukazati da u hrvatskoj postoji skladatelj filmske glazbe kojeg mnogi svrstavaju uz bok priznatim hrvatskim skladateljima poput Arsena Dedića, Miljenka Prohaske i Alfija Kabilja. Njegove kvalitete sve više prepoznaju i inozemni producenti zbog Grubačevićeve tendencije za skladanjem velikih filmskih partitura na kojima se baziraju brojne holivudske uspješnice.