Mala scena u Japanu!

Kazalište Mala scena trenutačno je u Japanu na festivalu Kijimuna Festa koji se ove godine na tom dalekom otoku u Tihom oceanu održava po deveti put.U prvom dijelu festivala Mala scena odigrala je pet puta svoju plesnu predstavu za djecu Zagrljaj, koja je odlično primljena od japanske i međunarodne publike, a u kojoj igraju Ida Janković i Marija Bitunjac u koreografiji Desanke Virant. Vitomira Lončar bila je panelistica na simpoziju The potential of theatre for children and young people in order to build peace na kojem je govorila o multikulturalizmu i interkulturalizmu u kazalištu za djecu.


Od danas započinje drugi dio Festivala na kojem će Ivica Šimića kao redatelj, Vitomira Lončar kao producentica te Dražen Čuček kao glumac nastaviti rad na projektu Patchwork family koji se u Europi i Aziji radi od jeseni 2009. godine, a svjetsku praizvedbu imat će 21. srpnja 2012. godine u Seulu , u Koreji. Na Okinawi održat će se i audicija za japanske umjetnika koji će sudjelovati u projektu. Patchwork Family interkulturni je i interkontinentalni projekt u kojem sudjeluju umjetnici iz Japan, Koreje, Kine, Taiwana, Austrije, Rusije, Italije i Hrvatske za djecu od 7 godina na više.Na Kijimuna Festi ove godine gostuje 51 kompanija s 4 kontinenta iz 14 zemalja, a sveukupno će biti odigrano 170 izvedaba, održat će se 4 simpozija, 4 seminara, 2 predavanja, 10 radionica i seminara te jedna izložba.
Mala scena sudjelovala je na Kijimuna festi s predstavom Padobranci 2007. godine, predstavom A tko si ti? 2009., te je Zagrljaj treći naslov našeg kazališta koji se predstavio azijskoj publici.Nakon Okinawe (od 1. kolovoza) projekt Patchwork Family seli se u Taiwan gdje će se nastaviti istraživanje, a azijsku turneju završit će Ivica Šimić na međunarodnom festivalu u Osaki, u Japanu, gdje će govoriti o međunarodnoj suradnji u kazalištu za djecu u svijetu.Gostovanje Male scene u Aziji poduprli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb te Fondacija za kulturu Japana.