Soundtrack iz filma “Lea i Darija” u prodaji

U izdanju Aquarius Recordsa objavljen je soundtrack iz filma “Lea i Darija”, redatelja Branka Ivande. Film je premijerno prikazan na otvorenju 58. festivala igranog filma u Puli, a govori o sudbini Lee Deutsch i Darije Gasteiger, djevojčica koje su pred Drugi svjetski rat bile velike zvijezde Dječjeg carstva i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i zbog čijeg su plesa, glume i pjesme, predstave redovno bile rasprodane. Lea je umrla u vagonu za Auschwitz, a Darija je s obitelji pobjegla pred partizanima.

Soundtrack se pojavljuje u distribuciji u isto vrijeme kad i film u kinodvoranama, što se događa prvi put u Hrvatskoj. Originalnu glazbu za film “Lea  i Darija” napisao je Alfi Kabiljo, cijenjeni skladatelj, dirigent, aranžer i producent međunarodna ugleda. Njegov širok raspon stvaralaštva obuhvaća glazbu za kazalište, film i TV; zabavne melodije, šansone, orkestralna, komorna i solistička djela. Svoje diskografske i filmske projekte snimao je diljem svijeta, a najviše u Zagrebu. Glazba za film “Lea i Darija”, uz dirigentske palice Alfija Kabilja, Mladena Tarbuka i Silvija Glojnarića, snimljena je u studiju Bajsić HRT-a, u izvedbi Simfonijskog orkestra i Big Band HRT-a. Pojedine solo dionice pjevaju poznati hrvatski izvođači: Marko Tolja i Sanja Doležal te članice zbora “Zvjezdice”, Lea Leopoldović i Lea Šarić. Producentski dio potpisuju Saša Wozdecky, Petko Kantardžijev – Mlinac i Joško Krivić.
Najveći doprinos očuvanju glazbene baštine ovaj album donosi kroz prvi tonski zapis operete Josipa Dečija i Tita Strozzija – “Čudo od djeteta”. Opereta je napisana baš za Leu Deutsch, premijernu izvedbu imala je 1938. i nije se izvodila više od 60 godina. Ovo zaboravljeno glazbeno blago (pronađena je jedino klavirska partitura), isključivo za film “