MEDVJEDI PODRŽALI AKCIJU STOP NASILJU U SPORTU

Ured predsjednika Republike Hrvatske zajedno s Nogometnom akademijom Marić u četvrtak je održao akciju ”Stop nasilju u sportu”. Program se sastojao od humanitarne nogometne utakmice između momčadi ”Predsjednik i prijatelji” i ”Humanitarnih zvijezda Zagreba” te press konferencije na spomenutu temu. Akciji se pridružio i KHL Medveščak Zagreb koji je promotor kampanje ”Stop nasilju među djecom”, ali i jedini europski hokejaški klub koji je sportski partner UNICEF-a. Događaju su nazočili igrači Medveščaka Ivan Šijan i Dario Kostović, dok je glavni trener velike škole hokeja na ledu Miroslav Brumerčik održao govor.

– Ponosni smo što je Medveščak prvi sportski klub koji od početka snažno promovira nenasilje na sportskim događajima i u društvu i u čemu ima vrlo snažnu podršku publike. Prošle godine klub je udružio snage s UNICEF-om koji već niz godina provodi program prevencije nasilja u više od 300 škola i koji donosi vrlo vidljive rezultate tamo gdje se provodi. U svojem radu s djecom svakodnevno se susrećemo s izazovima – kako djecu podučiti odgovornosti i fair playu, kako kroz sport omogućiti djeci da nauče i njeguju vrijednosti poštovanja, uvažavanja i nenasilja, kako i sami pronaći nove načine rješavanja katkad vrlo složenih situacija i s djecom i s roditeljima, kako i sami biti primjeri onoga što bismo željeli vidjeti u djeci… U posljednje vrijeme svjedoci smo sve većeg medijskog praćenja nasilja među djecom što odaje dojam da je nasilje među djecom u velikom porastu. Incidenti nasilja govore o tome da se nešto događa s djecom, a da pritom ne progovaraju i o tome što se događa s odraslima i što odrasli djeci nude kao primjer i sliku svijeta u kojemu živimo. Mislim da je izuzetno važno da na svako nasilje reagiramo jer na taj način poručujemo vrlo glasno da se s nasiljem ne slažemo i da ga ne odobravamo. Mi koji radimo s djecom kroz sport imamo jedinstvenu mogućnost da mnogoj djeci promijenimo živote i usmjerimo ih na pravi put. Nemojmo ispustiti ni jednu priliku, ni jedno dijete! – rekao je Brumerčik.

Predsjednik RH Ivo Josipović osvrnuo se na fizičko i psihičko nasilje koje susrećemo na sportskim terenima istaknuvši da se izazivanje nacionalne i rasne mržnje neće tolerirati. – To čini sport suprotnim od njegove osnovne namjere jer je posljednjih godina zabilježeno više od 400 ozlijeđenih osoba, brojna oštećena vozila, tramvaji, autobusi i željeznički vagoni te kazne u visini od 17 milijuna kuna za hrvatske klubove i saveze. Pokazatelj je to vrlo lošeg stanja vezanog uz sport i oko njega i vezano za naše navijače. Hrvatska ima dobru namjeru i zakone koji se uvijek baš ne provode kako treba jer je prethodno zakazala odgojna komponenta. Ovaj skup i utakmica napor je u smjeru da djelujemo odgojno i da zakon zapravo i ne dođe u priliku da se primjenjuje u represivnom dijelu. Pošaljimo poruku da su nasilje i mržnja štetni za sport i Domovinu. Siguran sam da naši sportaši to ne zaslužuju jer su puno učinili za hrvatsku domovinu i sebe osobno.

izvor: www.medvescak.com