UHC DINAMO MOSKVA U ZAGREBU NA 50. ROĐENDAN MEDVEŠČAKA

Kao vrhunac sezone u kojoj zagrebački KHL Medveščak obilježava 50 godina kluba, 17. prosinca u Ledenu dvoranu zagrebačkog Doma sportova dolazi slavni ruski KHL klub UHC Dinamo Moskva.- Slijed je ovo razgovora koje mi iz Medveščaka posljednjih mjeseci vodimo s čelništvom ruske lige KHL. Dolazak ruske momčadi u Zagreb njihovo je svojevrsno priznanje i poštovanje nama za 50. obljetnicu jer su nam pomogli u pregovorima oko dolaska momčadi Dinamo Moskve u Zagreb. Velika je to čast za naš klub! – istaknuo je predsjednik zagrebačkog KHL MEDVEŠČAK Damir Gojanović i dodao:- Željeli smo našu 50. godišnjicu obilježiti jednom posebnom utakmicom uz onih 7 koje igramo u siječnju 2012. u Areni Zagreb i odlučili smo se za prijedlog KHL-a da to bude klub iz Moskve. Uvjereni smo kako će Zagreb ruskoj momčadi pripremiti neviđenu dobrodošlicu! Vjerujem da ćemo dostojanstveno i sportski proslavit 50. rođendan zajedno s našim navijačima!

Moskovski hokej klub UHC Dinamo osnovan je davne 1946. kao dio sportskog društva Dinamo. U ranim danima bili su vojni klub, sponzorirani od strane KGB-a. Sovjetsko prvenstvo osvojili su četiri puta, još četiri puta osvojili su Prvenstvo Rusije, dok su rusku superligu osvojili dva puta. Godine 1983. i 2008. osvojili su Spengler cup, a 2006. IIHF Europsku Ligu Prvaka. Za sezonu 2010./11. k’ sebi su pripojili moskovski klub HC MVD te posljednje dvije sezone nastupaju u ruskoj KHL ligi pod imenom UHC Dinamo Moskva.Dinamo Moskva je klub u kojem su ponikli veliki svjetski hokejaši poput Aleksandra Ovečkina, Maksima Afinogenova, igrali su tamo i Aleksej Jašin, Pavel Dacjuk, Jevgenij Nabokov, Andrej Markov, Miroslav Šatan, tragično preminuli igrač Lokomotiva Karel Rachunek i mnoge druge legende ruskog i svjetskog hokeja.Treba spomenuti kako je i medveščakovac Frank Banham u sezoni 2003/2004. igrao za moskovski Dinamo zajedno s Alexandrom Ovečkinom.
– Da, igrali smo zajedno nekoliko utakmica i već tada je Ovečkin bio veliki igrač kojeg su vrebali NHL agenti. Bilo je to nevjerojatno iskustvo jer sam u Rusiju stigao iz Amerike, a Moskva je tada već bio izvrsno organiziran klub s velikim sportskim imenima, od kojih su kasnije mnogi poput Ovečkina uspjeli u NHL-u. On je uskoro otišao za Ameriku, a ja sam nakon isteka ugovora otišao za Finsku. Raduje me dolazak moskovske momčadi u Zagreb, velika je to stvar na naš klub, za igrače ali i za publiku – izjavio je Frank Banham.

Izvor: www.medcescak.com