“U sredi našeg sela” – JAZZ ORKESTAR HRT-a – Novo u prodaji!

 Bogata tradicijska glazbena baština Hrvatske neiscrpan je izvor hrvatskim jazz-glazbenicima koji su još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, okupljeni u Zagrebačkom jazz kvartetu, počeli pisati glazbu inspiriranu tradicijom krajeva iz kojih dolaze. Druženje s vođom sastava Modern Jazz Quarteta, Johnom Lewisom, imalo je velik utjecaj na uvjerenje Boška Petrovića da se jazz-glazba može prilagoditi etno stilovima i njihovim podnebljima. Te su ideje u današnje vrijeme snažnog povezivanja i stapanja najrazličitijih utjecaja jedan od, rekli bismo, stupova očuvanja različitosti koje pojedine kontekste čine jedinstvenim i prepoznatljivim. T

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, nekada Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već više od šezdeset godina, što je u povijesti big bandova rijetkost u svjetskim razmjerima. Plesni orkestar RTZ-a, preteča današnjeg Jazz orkestra HRT-a, osnovan je u sezoni 1946./47. za potrebe Radija i sastavljen od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala, okupljenih pod vodstvom Zlatka Černjula. Orkestar je poslije vodilo nekoliko dirigenata. Posebno mjesto među njima pripada Miljenku Prohaski, koji je orkestar vodio više od trideset godina.
Od prvoga nastupa na Jazz festivalu na Bledu 1962. počinje nova faza u radu orkestra – orijentacija na vlastiti repertoar. Idejni začetnik te orijentacije bio je Miljenko Prohaska, a pridružili su mu se i mnogi članovi Orkestra. Zbog takve je programske orijentacije Orkestar izgradio specifični stil po kojem se razlikovao od sličnih orkestara u zemlji i u svijetu. Prvi nastup na međunarodnoj sceni Orkestar je imao u Kölnu godine 1955. Slijede turneje po Bugarskoj, Poljskoj, bivšem SSSR-u, nastupi na jazz-festivalima u Franfurtu i Nagykanizsi, te u Münchenu 1972. u sklopu kulturno-zabavnoga programa Olimpijade.
Mnogi glazbenici svjetskoga ugleda nastupali su kao solisti s Orkestrom u Zagrebu –
trubači: Art Farmer, Clark Terry i Ted Curson, saksofonisti Johnny Grifin, Sal Nistico, Ernie Wilkins, trombonist Kai Winding, pijanist John Lewis, bubnjar Art Taylor i drugi. Posljednjih desetak godina Orkestar je uspješno vodio Silvije Glojnarić, postupno uključujući u sastav najbolje glazbenike mlađega naraštaja (Sašu Nestorovića, Davora Križića i druge) kako bi zadržao najvišu umjetničku razinu. Jazz  orkestar HRT-a u Zagrebu održava redovitu koncertnu sezonu. Mjesto šefa-dirigenta 2009. godine preuzeo je Saša Nestorović.

Popis pjesama:

1 Sako leto ima nekaj novoga (arr. L. Žužić)
2 U sredi našeg sela – voc. L.Kaplowitz (arr. J. Kaplowitz)
3 Na me pogled tvoj obrati (arr. A. Marinello)
4 Istarski ples (arr. Z. Ščekić)
5 Vehni, vehni fijolica (arr. L. Žužić)
6 Klinček stoji pod oblokom (arr. S. Glojnarić)
7 Međimurski zdenci (arr. J. Kaplowitz)
8 Nebesko kolo (arr. Z. Ščekić)
9 Vuprem oči (arr. J. Kaplowitz)