Vatra u kuhinji – pročitaj pa odgledaj video

Izvjesni gosp. je izvršni direktor Instituta za medicinu požara u San Dijegu, Kalifornija. Pored ostalih poslova, radi i na intenzivnoj kampanji edukacije u protivpožarnoj zaštiti. Ovo vam može otvoriti oči. U školi za protupožarnu obuku ovo su demonstirali tako to su postavili tavu sa puno ulja na vatru. Vatrogasac je za prosipanje vode na zapaljeno ulje koristio posudu na kraju šipke od 3 metara dužine.Rezultat je privukao pažnju polaznika škole. Voda, teža od ulja, tone na dno tave u trenutku postaje pregrijana i pretvara se u vodenu paru. Eksplozivna snaga vodene pare raznosi upaljenu masnoću van tave na sve strane. Na otvorenom prostoru, vatreni stup dostiže visinu od 10 metara, podsječajući na nuklearnu eksploziju.

Unutar ograničenog prostora kuhinje, vatrena lopta udara u plafon i šireći se ispunjava cijelu prostoriju. Tako da  nikako ne bacajte šećer ili brašno na vatru. Jedna šalica brašna ili šećera stvara eksploziju snage dve šipke dinamita.
Pogledajte video i ne zaboravite šta ste vidjeli.On nikad nije kao ni vjerovatno Vi razmišljao o tome da jedna mokra kuhinjska krpa može biti jedinstveni poklopac za vatru u tavi.Ovaj dramatični video (30 sekundi – vrlo kratko) objašnjava šta raditi sa uobičajenim kuhinjskim požarom – zapaljeno ulje za prženje.
Pogledajte video: