Kako Hollywood vidi vaš posao?

Scenaristi često koriste profesije kao način da brzo oslikaju karakter osoba.Ako gledate filmove sigurno ste primijetili da se neke profesije pojavljuju češće nego ostale. Neka zanimanja (na primjer, detektivi, novinari i prostitutke) su češće prisutna nego druga. Kada ste zadnji puta pogledali film o teškoćama, na primjer, računalnog inženjera?Scenaristi često koriste ove profesije kao način da brzo oslikaju karakter tih osoba. Iako postoje iznimke, mnogi filmovi koriste zanimanja kao prečac za oslikavanje karaktera ili ‘tipova’. S time je sve u redu, sve dok ih ne prikazuju negativno. Naime, nisu svi novinari alkoholičari koji ne mogu održati zdravu vezu. Donosimo nekoliko uobičajenih stereotipa oko zanimanja u filmovima.

Arhitekt

Ako je glavni muški lik inteligentan, osjećajan, zgodan i strastven, sve u svemu ‘dobra prilika’, vjerojatno će biti arhitekt. Za razliku od ljudi u ostalim kreativnim zanimanjima, za arhitekte se pretpostavlja da su financijski stabilni i praktični. Njihov ugled nije okaljan kao što je to primjerice s odvjetnicima, sucima, pa čak i liječnicima. Arhitekti su toliko poželjni da se lik Matta Dillona u filmu ‘Svi su ludi za Mary’ pretvarao da je arhitekt. Pogledajte i: Nemoralna ponuda, Kuća na jezeru, Raskrižje, Zapravo ljubav…

Učitelj

Ako je pak glavni lik pametan, idealist i borac za zaštitu društva, moguće je da će biti učitelj. Pogledajte: Društvo mrtvih pjesnika, Osloni se na mene i Opus gospodina Hollanda.

Menadžerica

Ako je glavni ženski lik usamljena radoholičarka, vjerojatno će biti menadžerica. Ona je hladna i zajedljiva, no ‘rastopit’ će se kada upozna pravog muškarca. Pogledajte: Mreža, Vrag nosi Pradu.

Umjetnik

Ako je glavni lik nezreo, samouništavajući i opsjednut sobom, bit će umjetnik, glazbenik ili filmaš. Pogledajte: Pollock, Crazy Heart, Adaptacija.

Odvjetnik ili novinar

Ako je glavni lik neumorni križar za dobro (ili zlo) on će biti odvjetnik, ili novinar. Pogledajte: Malo dobrih ljudi, JFK, Michael Clayton, Đavolji odvjetnik, Erin Brockovich.

Računovođa

Ako je glavni lik uštogljen, on će biti računovođa. On će biti predmet šala ostalih ili će krenuti u avanturu koja će otkriti njegovu ‘divlju’ stranu. Pogledajte: Klub boraca, Midnight Run, Date night.

izvor: moj-posao.net