Ponišen natječaj zbog manipulacije glasovima kreativno-humanitarnog projekta KHL MEDVEŠČAK Zagreb & iSTUDIJA

KHL Medveščak Zagreb prije nekoliko tjedana pokrenuo je kreativni program ‘BE(ar) CREATIVE’ s namjerom suradnje i promocije mladih i neafirmiranih kreativaca iz Hrvatske i inozemstva. Prvi pokrenut projekt u sklopu programa trebao je biti kreativni natječaj u kojem su navijači i obožavatelji zagrebačkih Medvjeda svojim glasovanjem na društvenoj mreži Facebook točnije putem interaktivne Facebook aplikacije Crowdsaver trebali odabrati najkreativnije rješenje ljetne navijačke majice. Pobjednička rješenja, odnosno majica s tiskanim pobjedničkim rješenjem u ekskluzivnoj seriji ograničenog broja  trebala je biti u prodaji od 10. srpnja ove godine, a prihod od prodaje najbolje izglasane majice uplaćen za rad i programe KHL Medveščak Zagreb partnera međunarodne organizacije UNICEF. U natječaju je sudjelovalo dvoje mladih dizajnera čija imena su tijekom glasovanja bila tajna s ukupno četiri kreativna prijedloga po izboru predstavnika Kluba – dvoje autora s jednim zajedničkim kreativnim rješenjem i jedan autor s tri rješenja.

Međutim, unatoč tomu što se radilo o projektu s iskrenom namjerom promocije mladih kreativaca te prikupljanju sredstava za dječje humanitarne programe koje provodi KHL Medveščak Zagreb, svega nekoliko sati prije završetka perioda predviđenog za glasovanje ustanovljena je nezakonita  manipulacija glasovima i to kod svih kreativnih rješenja. Na zahtjev Kluba kao pokretača programa i natječaja, a slijedom osnovanih sumnji moguće manipulacije glasovima, autor i vlasnik interaktivne Facebook  aplikacije Crowdsaver  koja se koristila u glasovanju – agencija iSTUDIO iz Zagreba, ustanovio je kako je kod svih kreativnih rješenja došle do očite manipulacije glasovima.
– Iskreno smo iznenađeni i šokirani okolnostima koje su se dogodile i dovele do poništavanja ovog kreativno-sportskog natječaja s humanitarnom namjerom. Uvidom u IP adrese koje su glasovale ustanovili smo kako s nekoliko istih IP adresa imamo zaista velik broj glasova te smo ovakav čin slobodni okarakterizirati kao ‘hakerski napad’ na sustav i projekt. Ovakav čin manipulacije i varanja je protuzakonit te je samim time i navedeni rezultat ništavan – istaknuli su iz iSTUDIA i dodatno pojasnili nepravilnosti u glasovima:
– Uvidom u glasove koji su došli s ponovljenih IP adresa rezultat je pokazao slijedeće:
PRIJEDLOG A je imao 488 glasova s iste IP adrese,
PRIJEDLOG B je imao 12 glasova s iste IP adrese,
PRIJEDLOG C je imao 820 glasova s iste IP adrese,
PRIJEDLOG D je imao 121 glas s iste IP adrese.
Kako IP  adresa nije vezana isključivo na pojedinačno računalo ne možemo na žalost jednostavno utvrditi da li su ili nisu svi glasovi lažni, no svakako, sudeći po popisu IP  adresa s kojih je najviše glasovano, možemo utvrditi da postoji opravdana sumnja manipulacije glasova, osobito kod rezultata kreativnih rješenja A i C. U dosadašnjim natječajima ovoga tipa nismo imali susreta s ovakvim tipom problema, a naši klijenti do sada su bile velike domaće i međunarodne organizacije i kompanije.Kako bi lakše pojasnili mogućnost manipulacije glasovima tijekom natječaja jedan od autora projekta snimio je kratki video uradak dostupan na adresi: www.youtube.com/watch?v=M0mhNZVvTZw&sns=em .
– Na žalost, preostaje nam jedino da poništimo natječaj budući je manipulacija glasova i službeno potvrđena od strane autora aplikacije, a uvidom u sam sustav aplikacije. Nevjerojatno je kako je netko namjerno, protuzakonito naštetio cijelom projektu – mladim autorima i humanitarnom cilju, ali i našim navijačima i obožavateljima koji su svojim glasovima davali potporu akciji. Neshvatljivo nam je da postoje pojedinci koji ne znaju i ne mogu prihvatiti kako je i sportski gubiti, ali tek kada gubiš dostojanstveno, a ne prevarantski poput ovoga – izjavio je Ranko Vučinić, glasnogovornik KHL Medveščak Zagreb.
Spomenimo kako je ovo bilo po prvi puta u Hrvatskoj da se ova nagrađivana aplikacija iSTUDIJA koristi u jednom sportskom projektu!

izvor: www.medvescak.com