6 načina da vas uhvate u laži

Prema istraživanju CareerBuildera, 38 posto američkih zaposlenika uvećalo je svoje radne odgovornosti, a 18 posto ih je lagalo o svojim znanjima i vještinama. Ostale uobičajene laži povezane s traženjem posla su početak i kraj zaposlenosti, akademske titule, bivša zaposlenja i funkcije.Donosimo šest načina na koji poslodavci procjenjuju vaš životopis u današnjem digitalnom svijetu. To ne samo da su dobri podsjetnici da ne lažete, nego vam pomažu i da izbjegnete greške zbog kojih poslodavac može posumnjati u vašu iskrenost.

Poslodavci obično rade standardnu provjeru

Provjeravaju stvari kao što su radna povijest, datumi zaposlenja isl. Menadžeri traže nepodudarnosti između onoga što je kandidat naveo i što provjera otkrije.

Traže crvene zastavice

Neobjašnjive razmake u zaposlenju, nevoljkost da se objasni razlog odlaska iz tvrtke i neobična razdoblja samozaposlenosti mogu biti naznaka lažne radne povijesti. Budući da čak i reference mogu biti lažne, poslodavci mogu na web stranicama bivših poslodavaca mogu naći brojeve telefona na koje se mogu obratiti kako bi provjerili navode iz životopisa.
Koriste društvene mreže

Profili na društvenim mrežama sadrže javne informacije koje poslodavcima mogu pomoći da potvrde određene informacije kao što je radna povijest kandidata ili njegovo obrazovanje.

Testiranje vještina

Poslodavci često koriste ključne riječi kako bi si olakšali potragu za kandidatima, stoga bi posloprimci u životopis mogu uključiti ključne riječi za sve vještine koje posao zahtijeva, imaju li ih ili ne. Kako bi potvrdili takve tvrdnje, poslodavci vas mogu pitati specifična tehnička pitanja ili provjeriti, na primjer, vaše računalne vještine.

Voljni su čuti objašnjenje

Pogreške i nesporazumi se događaju. Ako menadžeri naiđu na nepodudarnost, mogu kandidatu pružiti priliku da to objasni. Ako se to dogodi, imajte dobro objašnjenje za pogrešku.

Slijede intuiciju

Kada se radi o teškom zadatku zapošljavanja novog zaposlenika, poslodavci moraju vjerovati svojoj intuiciji i iskustvu. Ako se nešto ne čini ispravnim, vjerojatno će to istražiti.

Izvor: moj-posao.net