9 stvari koje trebate znati o poslodavcu

 

Naravno, bitne su kvalifikacije. No svaki poslodavac od kandidata očekuje još nešto…
Kandidati na razgovoru za posao kažu puno toga, baš kao i ispitivač (poslodavac). No, kada bi vam poslodavac povjerio što zapravo očekuje od vas, to bi bile sljedeće stvari:

1) Želim da budete simpatični.

Svatko želi raditi s ljudima koji su mu simpatični i kojima je on sam simpatičan. Zato želim da ste dobre volje, gledate me kako sugovornika u oči, sjedite uspravno, ali ne ukočeno. Odnos poslodavca i zaposlenika započinje na razgovoru za posao. Kandidat koji ostavi dobar prvi dojam i ugodna je osoba, odmah će se izdvojiti iz mase. Možda imate odlične reference, ali kakva ste osoba jednako je važno da biste dobili posao.

2) Rezerviran sam ako odmah kažete da želite posao.

Naravno, želim da želite ovaj posao – ali ne prije nego što znate o čemu se točno radi. Možda očekujem da radite 60 sati tjedno ili da ste na službenom putu 80% radnog vremena zato, stanite na loptu. Neovisno o tome koliko ste istraživanja o tvrtki napravili, ne možete znati želite li zaista taj posao sve dok na razgovoru ne dobijete sve potrebne informacije.

3) Želim da se istaknete.

Što dulje razgovori s kandidatima traju i što više intervjua odradim veća je vjerojatnost da će mi u sjećanju ostati oni koji su ostavili najbolji dojam uživo, a to će biti kandidati s dobrim, ali ne nužno i najboljim kvalifikacijama.

Ukratko, zapamtit ću vas vjerojatno po ‘sitnicama’ koje su na mene ostavile poseban utisak. To može biti i vaš hobi, neka neobična informacija vezana uz vašu karijeru i sl. Još bolje, to može biti projekt koji ste završili u duplo kraćem vremenu od planiranog ili velika prodaja koju ste ostvarili.

Umjesto da izbor prepustite meni, dajte mi jednu ili dvije informacije po kojima ću zapamtiti upravo vas.

4) …Ali ne po tome što ste negativni.

Neću zapamtiti sve o čemu smo razgovarali, ali zapamtit ću kakav ste dojam ostavili, posebno ako je bio negativan. Neki kandidati se žale na svoje bivše poslodavce, kolege, klijente. Ako zaista više ne želite raditi u direktnoj prodaji, jednostavno mi recite da vas zanima posao s više timskog i rada na projektima. Razumijem da postoje razlozi zbog kojih želite drugačiji posao, ali zanima me zašto želite baš ovaj koji ja nudim i ne želim čuti da je vaš glavni argument ‘bijeg od bivšeg posla’.

Znam da je razgovor za posao situacija u kojoj ćete se htjeti pokazati u najboljem svjetlu. Dakle, ako već sada prigovarate i žalite se, kako će tek biti nakon par mjeseci?

5) Želim vas pitati o stvarima koje su vam doista važne.

Želim znati isplati li se zaposliti upravo vas, ali jednako mi je važno da taj posao odgovara i vama. Postavljajte mi pitanja. Vi sami najbolje znate kada uživate u poslu koji radite i kada vam je on važan. Ja ne znam. Ako želite znati hoće li vam se posao doista svidjeti, jednostavno nema drugog načina nego da postavljate pitanja.

6) …Ali samo ako se većina pitanja odnosi na posao.

Znam da želite izbalansirati privatni i poslovni život. Ipak, pitanja o godišnjem odmoru i prekovremenim satima sačuvajte za kasnije. Prvo pokušavamo zaključiti jeste li vi uopće prava osoba za ovaj posao te s kojim se zadacima i odgovornostima možete nositi. Tek tada možemo razgovarati o svemu ostalom.

7) Volim kada iznesete ‘projekt’.

Očekujem da provedete malo istraživanje o mojoj tvrtki. To nije impresivno već se podrazumijeva. No ako me zaista želite ugodno iznenaditi, ispričajte mi kako ćete odmah doprinijeti poslovanju. Ako posjedujete vještinu kojom se ponosite, objasnite mi kako je odmah mogu primjeniti.

Zapamtite kako ja gledam na sve ovo: moram vas plaćati od prvoga dana, stoga bih i rezultate volio vidjeti vrlo brzo.

8) Želim vas pitati o poslu…i želim znati zašto.

Do kraja intervjua vi biste trebali imati jasnu predodžbu želite li ovaj posao. Ako vam treba više informacija, nemojte se ustručavati to reći. Ako ne trebate više informacija, napravite ono što bi napravio svaki dobar trgovac: tražite posao. Svidjet će mi se činjenica da ste to napravili. Zaista želim da želite ovaj posao, ali jednako tako želim znati i zašto ga želite pa objasnite i to. Recite mi da želite ovaj posao i objasnite mi zašto bi taj posao bio idealan za vas.

9) Želim da se naknadno javite.

Svaki ispitivač cijeni kratku povratnu informaciju u obliku zahvale na razgovoru. Ako ništa drugo, lijepo je kada kažete da vam je drago što ste sudjelovali i da ste na raspolaganju za bilo kakva dodatna pitanja. Ipak, to vas neće nužno izdvojiti iz mase.

Ono što mi se stvarno sviđa je kada se povratno javite vezano uz temu o kojoj smo razgovarali. Možda smo razgovarali o nekim projektima i poslali ste mi linkove s vrlo zanimljivim i korisnim informacijama na tu temu.  Što ste pažljivije slušali tijekom razgovora, to ćete bolju povratnu informaciju osmisliti. Opuštenu i jednostavnu, a zanimljivu.Zapamtite, razgovor za posao početak je neke vrste odnosa – čak i najprofesionalniji odnosi bazirani su na iskrenoj interakciji.

Izvor: moj-posao.net