Nedjelja u Lisinskom: 90 godina Ive Robića

robic

U svakoj sezoni ciklusa Lisinski nedjeljom barem je jedan koncert posvećen hrvatskoj glazbenoj sceni. Tako smo imali večer hrvatskih skladatelja i predstavili hrvatske glasove s HGM jazz orkestrom Zagreb, u čast majstora jazza kao što su Damir Dičić i Boško Petrović. U skladu s tim, ove sezone ciklusa Lisinski nedjeljom odajemo počast jednom od najuspješnijih estradnih umjetnika – Ivi Robiću! Reinhard Summerer (najplodniji austrijski skladatelj i aranžer svih skladbi na HGM-ovu CD-u Butterfly Dance s glazbom Krešimira Hercega) napisat će nove aranžmane najpopularnijih melodija koje se povezuju s Ivom Robićem. A HGM jazz orkestar Zagreb ima čast unaprijed snimiti te nove obrade pa će se uz koncert iz ciklusa „Sunday Nights“ održati i promocija četvrtog CD-a toga istaknutog jazz ansambla: HGM plays Ivo Robić.


Ivo Robić rođen je 29. siječnja 1923. u Garešnici blizu Bjelovara. U mladosti je sanjao o slavi koju je uživao njegov prvi idol Tino Rossi. Kad se preselio na studij u Zagreb, Ivo je unatoč očevoj želji da završi pravni fakultet, počeo pjevati u plesnom orkestru. Njegov zlatni glas gotovo mu je odmah otvorio sva vrata zabavnih glazbenih krugova.Ni Drugi svjetski rat nije ga zaustavio u stvaranju pjevačke karijere. Nakon rata Robić je bio uspješan pjevač u raznim plesnim orkestrima te je ubrzo dobio priliku snimati za domaći Jugoton. Nakon deset godina domaće slave i lokalno vrlo uspješne diskografije, objavio je singl „Morgen“ koji je prodan u milijun primjeraka i postao prva uspješnica na njemačkom jeziku koja je osvojila i angloameričke ljestvice. Od 1959. do 1966. za slavnu diskografsku kuću Polydor snimio je još četrnaest ploča na kojima su se nalazili brojni europski hitovi, uključujući The Happy Muleteer, Save The Last Dance For Me, Rot ist der Wein te Fremde in der Nacht. (A iste je te godine /1966./, no nešto poslije, Frank Sinatra postigao golem uspjeh pjesmom Strangers in the night!) Robić je nastavio snimati i nastupati u Hrvatskoj, gdje je gotovo do smrti, 9. ožujka 2000. u Rijeci, uživao status nedodirljive zvijezde.

 Na ovom koncertu nas očekuje vokalna interprtacija mladog hrvatskog baritona Daniela Čačije. Izvodeći Robićeve „Strance u noći“ u hrvatskom izvorniku, Daniel Čačija pokazuje da je mladi hrvatski glazbenik koji je spreman poharati svjetsku jazz scenu. Daniel je nedavno izabran kao dobitnik američke nagrade Downbeat Music Award 2013 za koju se natjecati mogu mladi jazz glazbenici širom svijeta. Daniel je prvi i jedini hrvatski jazz pjevač koji je u ovom vokalnom obliku stekao tako visoko formalno obrazovanje upisavši magistarski studij na Kunst Universität Graz te mu je ponuđeno daljnje usavršavanje pri Manhattan School of Music. Unatoč tome što još studira, ovaj je mladi glazbenik skupio brojne prestižne nagrade – bio je finalist na natjecanju European Broadcast Jazz Competition 2011, dobitnik nagrade u kategoriji najboljeg muškog jazz baritona na MM Jazz Festivalu 2011 te dobitnik već spomenute nagrade za najboljeg jazz vokalnog solista na dodjeli Downbeat Music Awards 2013. Daniel je već na početku uspješne međunarodne karijere te nastupa s Nacionalnim jazz orkestrom R. Njemačke u Južnoj Africi, Kanadi, Japanu, SAD-u te širom Europe.
 
Kao veliki glazbenik, nesumnjivo je da bi i sam Ivo Robić bio ponosan čuti kako mladi hrvatski jazz pjevač u usponu njegovim skladbama udahnjuje novi život. Ne propustite ovaj uzbudljivi spoj hrvatskog talenta, naše prošlosti i budućnosti.

Nedjelja, 5. 5. 2013. u 20.00h
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski – Mala dvorana