U samo tri godine razmjena ilegalnog sadržaja povećala se za 160%

Studija pod imenom “Sizing the piracy universe” koja procjenjuje veličinu i doseg piratstva na internetu otkrila je da se u tri ključne regije – Sjevernoj Americi, Europi i pacifičkoj Aziji– razmjena ilegalno preuzetog sadržaja povećala za čak 160% u razdoblju 2010.-2012. Brojka predstavlja 23,8% ukupnog internetskog prometa u ovim regijama.Studiju je inicirao NBCUniversal, izradio Piracy Analysis tim iz kompanije NetNames (koja se bavi online osiguranjem), a bazira se na dubinskoj analizi sustava koji se uobičajeno koriste za razmjenu nelegalnog sadržaja.
Ključni podaci koje studija otkriva:
    Korištenje interneta raste velikom brzinom, no s tim i razmjena ilegalnog sadržaja;
    Razmjena ilegalnog sadržaja ne pada. Unatoč određenom uspjehu u njezinom ograničavanju, ilegalna distribucija i razmjena privlače sve više korisnika, te čine sve veći udio u internetskom prometu ;
    tri ključne regije – Sjeverna Amerika, Europa i pacifička Azija – čine većinu korisnika interneta, oko 83%, te imaju najveći promet, oko 95%.


U tri navedene regije:

    320 milijuna korisnika preuzimalo je ilegalni sadržaj tijekom siječnja 2013.;
    Ova brojka povećala se 10% u samo 15 mjeseci, od studenog 2011. te predstavlja 26% ukupne Internet populacije u ove tri regije (oko 1,26 milijardi korisnika);
    Skoro 14 milijardi pogleda imale su stranice koje su nudile piratski sadržaj u siječnju 2013.;
    Na globalnoj razini, 432 milijuna pojedinačnih korisnika preuzimalo je ilegalni sadržaj tijekom siječnja 2013.

Što se tiče servisa koji podržavaju piratstvo, Bittorrent je najpopularniji globalno gledajući.  Gotovo sve takve stranice postoje isključivo zbog profita. Poslovni modeli mogu se razlikovati, ali većina takvih stranica prihode crpi iz oglašavanja, dok druge korisnicima nude premium pretplatničke račune koji omogućuju brži pristup sadržaju.

Studija navodi da je ograničavanje pristupa ilegalnom sadržaju samo djelomično uspješno, zbog niza mogućnosti i tehnika pomoću kojih korisnici mogu zaobići takva ograničenja. Kako navode u NetNamesu, ova studija prvi je ozbiljniji pokušaj da se procijeni globalni opseg piratstva.
 izvor: hds-zamp