Tjelovježba i šećerna bolest

 Vjerojatno ste već upoznati s pozitivnim učincima fizičke aktivnosti na čovjekov organizam, ali nije na odmet ponoviti da tjelovježba produžava čovjekov životni vijek. Dok vježbamo, odstranjujemo toksine iz tijela znojenjem kroz kožu i izdisanjem kroz pluća. Vježbanje usporava proces starenja, jer potiče izlučivanje toksina. Vježbanje smanjuje mogućnost smrti od svih poznati bolesti. To se može pripisati činjenici da je većina glavnih bolesti, poput raka, šećerne bolesti i srčanih bolesti izazvana stresom, a tjelovježba umanjuje stres. Povoljni učinci redovite tjelovježbe višestruko se ističu u smanjenju metaboličke neravnoteže. Povećana potrošnja energije prilikom tjelovježbi doprinosi smanjenju tjelesne težine, te je tjelovježba najvažnija u dugoročnom održavanju gubitka tjelesne težine.Tjelesna neaktivnost jedan je od najznačajnijih rizika za srčanožilne bolesti, kojima su inače posebno sklone osobe sa šećernom bolesti.


Zabrinjavajuća je činjenica da je u svijetu zabilježeno čak 190 milijuna oboljelih od šećerne bolesti, a prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne dijabetičke federacije, taj broj će se do 2025. godine povećati na 330 milijuna. U Hrvatskoj od šećerne bolesti boluje čak više od 170 000 ljudi!
Dokazano je da redovita tjelovježba smanjuje rizik pojave šećerne bolesti, jer se vježbanjem smanjuje potreba organizma za inzulinom. Smanjuju se također i ostali srčanožilni rizični čimbenici kao što je povišeni krvni tlak i masnoće u krvi.Danas su prihvaćene preporuke o poželjnih 30 minuta svakodnevnog vježbanja. Taj ritam može biti i drugačiji, ali bilo bi dobro sveukupno odraditi najmanje oko 2,5 sata tjedno.