Akcija Playlista za Slavoniju: autori i HDS ZAMP pomogli poplavljenim Slavoncima s 440 tisuća kn

 

Akcija „Playlista za Slavoniju“, kojom su se 144 hrvatska autora glazbe odrekla svojih naknada za korištenja ukupno 198 glazbenih djela na godinu dana, u korist pomoći stanovništvu pogođenom poplavom 2014. godine, ukupno je zaradila 290.410,63 kn. Uz 150.000 kn, koje je Služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja odmah nakon poplave uplatila Crvenom križu iz troškova svog poslovanja, ukupan iznos pomoći prešao je 440 tisuća kn! (Popis djela s liste koja su ostvarila najveću zaradu u nastavku.)

Zarada Playliste u prvoj polovici 2014. godine (više od 105 tisuća kn) uplaćena je na namjenski račun Gradskog društva Crvenog križa Županja. Bit će utrošena na organizirano ljetovanje 60-ero djece s poplavljenih područja u odmaralištu Crvenog križa u Rogoznici. Tamo HDS za mališane iz Gunje, Posavskih Podgajaca, Račinovaca, Đurića i Strošinaca priprema i posebno glazbeno iznenađenje. Ostatak novca od „prve polugodišnje rate“ bit će utrošen za potrebe centralne praonice rublja za kontejnerska naselja.

Zarada Playliste u drugoj polovici 2014. bila je i veća nego u prvoj. Čak 155 tisuća kn velikodušno je, za 30.000 kn, uvećao skladatelj Srđan Dedić, odrekavši se svote koju mu je HDS, kao redovnom članu namijenio za organizaciju obljetničkog koncerta povodom 50. rođendana. Tako se ukupan donirani autorski iznos za 2. polovicu 2014. popeo na više od 185 tisuća kn!

Služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja odmah je nakon poplave pozvala članove da se uključe u Playlistu za Slavoniju i tako pomognu poplavljenom području. Urednici radijskih i televizijskih postaja pozvani su da djela s liste emitiraju u programu svojih postaja. Autori su donirali prava za skladbe različitih žanrova pa je svatko mogao naći nešto baš za svoj program. Suradnja autora i medija, izvođača i koncertnih organizatora kao korisnika njihovih djela, te HDS ZAMP-a kao mosta između svih njih pokazala se vrlo uspješnom. Ovom prilikom zahvaljujemo svima na doprinosu. Uskoro ćemo obavijestiti autore, medije i javnost i o načinu na koji će biti utrošena sredstva prikupljena u 2. polovici prošle godine.

TOP 10 DONIRANIH DJELA PLAYLISTE ZA SLAVONIJU

(skladba – autor glazbe/teksta/aranžmana – izvođač)

1. Vjeruj u sutra (Đelo Jusić/Paula Jusić) – Band Aid za poplavljenu regiju

2. Cesarica (Zlatan Stipišić/Zlatan Stipišić/Stjepan Kalogjera) – Oliver Dragojević

3. Neprolazna (Ivica Badurina/Frane Bilić) – Klapa Cambi

4. Hipnotiziran (Srđan Sekulović/Srđan Sekulović/Dino Dvornik) – Dino Dvornik

5. Zimmer frei (Mile Kekin, Mladen Subošić/M. Kekin/M. Kekin, M. Subošić, Zoran Subošić, Krešimir Šokec) -Hladno Pivo

6. Waiting for sunrise (Silvestar Glojnarić) – Julije Njikoš / Big band HRT-a

7. Sunčanom stranom (Husein Hasanefendić/Husein Hasanefendić) – Parni valjak

8. Preživio sam (Mario Vestić/Mario Vestić) – Opća opasnost

9. Pitali momci (Bruno Kovačić/Bruno Kovačić) – Ivana Plechinger

10. Ljubav je magija (Antun Tomislav Šaban/Jura Stubičanec) – Tamara Obrovac i Jazz orkestar HRT-a