“Samo Ljubav – Only Love Will Save US”- Vladimira Sivća

only

Vladimir Sivć, kompozitor, producent i aranžer pjesme „Samo Ljubav – Only Love Will Save US“ je rođen u Osijeku. No, djetinjstvo je proživio devedesetih godina u Istri da bi se potom, u zrelijim godinama, nastanio i zasnovao obitelj u Austriji. Uslijed svakodnevnog granatiranja rodnog Osijeka, roditelji su odlučili svome, tad još posve malome sinu, pružiti mir i neku sigurniju budućnost. Minimum kojeg su tražili da nema fijuka metaka, granata i neprestanih sirena s pozivima na skrivanje u podrume. Skupili su malog Vladimira u mirnije dijelove Hrvatske, da bi se upisao i završio osnovnu školu u mirnom istarskom gradu Umagu.

Danas, Vladimir Sivć nije zaboravio vlastito izbjeglištvo iz rodnoga grada. Nije zaboravio odlazak u nepoznati kraj i napuštanje svog rodnog doma. I zato se danas, živeći u Austriji, poistovjetio s rijekom nesretnika koji ovih dana napuštaju svoje domove, pod zvucima metaka, sirenama za uzbune noseći uz sebe samo osnovne namirnice.
„Samo ljubav će nas spasiti“ je jedna optimistična kompozicija koju sam napravio ne misleći ni na koje strahote, probleme ili nedaće koje se nekome mogu u životu desiti. Ona je stvorena kako bi slavila radost, ljepotu i nešto najdivnije što čovjek može nekom drugom dati i osjetiti – ljubav,“ kaže o stvaranju pjesme Vladimir.
„Ali s dolaskom izbjegličke krize, gledajući tragične reportaže na informativnim postajama u Hrvatskoj i Austriji shvatio sam da pjesma nosi u sebi i poruku koju mali ljudi, ti brojni volonteri, aktivisti i humanisti diljem Europe nose sami u sebi. Za razliku od političara koji kasne, koji nisu svjesni kako je svaki čovjek, ma od kuda dolazio na prvom mjestu – čovjek. I da bi za svaku odluku, pretpostavka trebala biti – budimo ljudi, nosimo u sebi i pružimo jedni drugima ljubav. I zato me izuzetno razveselila činjenica da je Goce Vaskov želio napraviti spot s fantastičnim reportažnim fotografijama na muziku moje pjesme „Samo ljubav će nas spasiti“. I ponosan sam na našu suradnju.“
Goce Vaskov je Puležan s momentalnom stalnom adresom u Zagrebu. Režiser je međunarodne reputacije koji je snimao širom Europe, kako u komercijalnim projektima snimajući reklame (Ferrero, Fiat, Zott, Barilla, VIP, Franck, Škoda, Simpa – Zmaj…) ali radeći i na brojnim umjetničkim animiranim filmovima za koje je dobio veliki broj međunarodnih nagrada. Posebno se ističu „The Time Tale“ ili „Guliver“ kojia je osvojio brojne domaće i strane nagrade na filmskim festivalima. Istovremeno je radio i animirane glazbene video spotove od kojih se posebno ističu za grupu „Laibach“ pa je za spot „The Final Countdown“ nagrađen i prvom nagradom na festivalu IMAGINA u Cannesu.
„Mislim da svatko od nas, koliko može, treba doprinijeti ako ne okončanju, a onda barem osvješćivanju ovog golemog humanitarnog problema koji je na neki način pokucao, ponovo i na naša vrata. Ja sam u svoje slobodno vrijeme odlučio napraviti ovaj spot. Glavni urednik Jutarnjeg lista, Goran Ogurlić je prihvatio ideju i besplatno nam pružio fantastične fotografije svojih fotoreportera, a izvršni producent, Ozren Kanceljak je preko svojih poznanstava nabavio dvadesetak prijevoda poruke pjesme. Posebno smo ponosni što se ovdje nalaze u svojim originalnim pismima i hebrejski, arapski, ali i srpski, makedonski, slovenski, mađarski i naravno – hrvatski jezik. Tu je i pfarski (dominantan jezik Irana), ali i Thai, Kmerski, ukrainski, ruski, gruzijski te brojni drugi jezici koji se govore u ništa manje izloženim zemljama izbjegličkim problemima.“
„Samo ljubav – Only Love Will Save Us“ – sigurno neće promijeniti svijet. Ali će ostati kao zapis jednog vremena i trenutka u kojem su mnogi ljudi osjetili dobrotu i odlučili je pružiti neznancima, da im ublaže strahote kroz koje prolaze.

Pogledajte video na Youtube: https://youtu.be/PWYSofEVRm4