Životopis: Moram li koristiti baš Europass?

Iako je Europass dobar obrazac za životopis, sve je više kandiata koji se žale da im ne odgovara za prezentiranje radnog iskustva.

Europass obrazac već je godinama u upotrebi kao primjer idealanog životopisa.

U praksi, brojni kandidati nalaze mu mane i često pitaju je li Europass jedini izbor?

Sitna slova, gusto zbijene informacije, rubrike koje nisu nužne ili njihov neodgovarajući redoslijed samo su dio problema s kojima se obično susreću oni koji svoje radno iskustvo pokušavaju ‘ugurati’ u ovaj format.

Iako postoje kandidati kojima će Europass savršeno odgovarati te iako, općenito govoreći, ovo jest dobar predložak životopisa, logično je da jedan obrazac ne može biti primjenjiv na sve ljude i sva radna iskustva.

Ono što možete je pronaći drugačiji predložak, čije rubrike i preglednost bolje odgovaraju vašim potrebama. Srećom, internet nudi cijeli niz besplatnih obrazaca za kojima možete posegnuti, a mnogi od njih prilagođeni su i pojedinim kategorijama zanimanja, što dodatno olakšava posao sastavljanja životopisa.

Ipak, imajte na umu sljedeće: koji god obrazac odabrali, u svakom životopisu na prvom se mjestu moraju nalaziti vaša postignuća i radno iskustvo!

Na hloom.com pronaći ćete cijeli niz besplatnih predložaka životopisa – eksperimentirajte, napravite nekoliko verzija i odaberite onu gdje na prvi pogled vaše vještine i sposobnosti najviše dolaze do izražaja!

Želite li i dalje koristiti Europass obrazac, ali imate nedoumice oko pojedinih rubrika, slijede kratki savjeti:
1) Fotografija

Pojedini poslodavci u oglasu navode da je fotografija kandidata poželjna i tada tu odluku svakako treba poštivati.

U oglasima gdje ovaj uvjet nije naveden fotografiju možete izostaviti.

Općenito fotografija u životopisu nije obavezna, ali nije niti nepoželjna. Ukoliko je prilažete, pazite da bude profesionalna i svakako izbjegavajte profilne slike koje koristite na društvenim mrežama poput Facebooka!
2) Telefonski broj ili broj mobilnog telefona

U životopisu je potrebno navesti samo jedan broj – onaj na koji ste uvijek dostupni. Ukoliko je to broj fiksnog telefona, navedite taj, no ukoliko je veća šansa da će vas poslodavac dobiti na mobitel, dovoljno je navesti samo broj mobilnog telefona.
3) Državljanstvo

Osim ukoliko se ne javljate na oglase gdje je državljanstvo bitan kriterij, ovo nije podatak koji je potrebno navoditi u životopisu, stoga i ovu rubriku možete izbaciti iz Europassa.
4) Spol

Ova informacija također nije bitna za životopis u kojem je naglasak na profesionalnom iskustvu.
5) Željeno zaposlenje/zanimanje

Pretpostavka je da je vaše željeno zanimanje upravo ono navedeno u oglasu za posao na koji se javljate. U životopisu je mjesto činjenicama, a za navođenje budućih profesionalnih planova prikladnije je sročiti nekoliko rečenica u molbi. Ovu rubriku također možete obrisati.
6) Datumi

Iako je period koji ste proveli radeći kod jednog poslodavca korisna informacija, sigurno nije bitniji od vaše radne pozicije i tvrtke u kojoj ste radili, a pogotovo nije važniji od vašeg radnog iskustva!

Iz tog razloga, datum možete staviti na zadnje mjesto ili ispod prve dvije navedene informacije.
7) Glavni poslovi i odgovornosti

Budućeg poslodavca sigurno će zanimati poslovi koje ste radili, ali jednako su mu bitna i postignuća koja ste ostvarili. Europass ne nudi rubriku Postignuća pa bi bilo dobro da je samostalno uvrstite i to ispred popisa poslova koje ste obavljali i odgovornosti koje ste imali.
8) Materinski jezik

Kao i u slučaju državljanstva, ova rubrika nije vam potrebna, osim koliko se prijavljujete na oglas za posao u inozemstvu i poslodavcu želite dati do znanja koji jezik izvorno govorite.
9) Vještine i kompetencije

Europass nudi nekoliko vrsta vještina i kompetencija, a među njima postoje sigurno i neke u kojima se ne pronalazite. Takve jednostavno obrišite i umjesto njih uvedite rubrike kao što su Certifikati, Tečajevi, Hobi ili nešto drugo što više odgovara vašim potrebama.
10) Tablica stranih jezika

Pregledna tablica koja jasno pokazuje vaš stupanj poznavanja stranog jezika u nekoliko različitih segmenata dragocjena je i korisna. Čak i ako se odlučite za drugi predložak, Europass tablicu nije na odmet iskoristiti i u tom slučaju.

Izbor:MojPosao.net