Mister Morgen i izlożba Igora Hofbauera u galeriji Bravo

bravo

U utorak, 2. 11. u prostoru mini galerije Bravo(Petra Preradovića 34) s početkom u 17:00 otvara se izložba plakata, originalnih crteža i promocija stripa “Mister Morgen” Igora Hofbauera pod nazivom “3 DANA DOSTA HOFBAUERA”.
Igor Hofbauer i njegov rad poznati su svima koji su tijekom posljednjih dvadesetak godina imali dodira sa ovdašnjom glazbenom scenom. Strip-crtač i ilustrator, širokoj je publici najpoznatiji po brojnim plakatima i programskim knjižicama koje je ilustirao za klub Močvara. Pored toga, Igor je ilustrirao brojne omote i plakate, kako za domaće Pips, Chips & Videoclips, TBF i druge, tako i za strane bendove poput Blurt, Metz, Figli Di Madre Ignota te Jon Spencerove Heavy Trash…Posebno je zanimljivo da omot novog albuma poznatog kanadskog benda Billy Talent – “Afraid of Heights”, koga je na tržište izbacio Warner Music, ilustrirao upravo Hofbauer.


Uz mnogobrojne izložbe širom svijeta, Igorovi su radovi svoje mjesto našli u “bibliji” rock plakata – knjizi “Art of Modern Rock: The Poster Explosion” Paul Grushkina i Dennisa Kinga a stripovi su mu objavljivani u mnogobrojnim europskim i svjetskim časopisima i publikacijama. Autor je i brojnih grafičkih rješenja za naslovnice knjiga te ilustracija za časopise i novinska izdanja, među kojima treba istaknuti recentnu suradnju s francuskim dnevnikom Le Monde. Ukratko, Igor Hofbauer je jedan od najautentičnijih i najplodonosnihih hrvatskih ilustratora ove dekade.

Hofbauerov novi strip Mister Morgen kompilacija je trinaest priča koje su nastajale u razdoblju od deset godina. Taj niz priča u početku nije bio povezan te se tek s vremenom pokazalo da ih, osim mračne atmosfere, povezuje ambijent bezličnih predgrađa. Kao inspiracija za strip poslužile su crtice iz Igorovog života u Novom Zagrebu, Novom Beogradu i ljubljanskoj Šiški. U pričama se isprepliću sudbine raznih likova uronjenih u gradske okoliše, a naslov stripa, Mister Morgen, inspiriran je poznatim evergreenom Ive Robića s kraja 1950-ih. Naslov je odabran radi snažnog kontrasta osjećaja optimizma i bezbrižnosti koje je ta pjesma pobuđivala nekad, i današnjeg prevladavajućeg osjećaja beznađa.

Strip je u Hrvatskoj objavljen u izdanju Udruženja za razvoj kulture “URK” i kluba Močvara te izdavačke kuće UPI2M BOOKS sredinom 2016. godine dok je originalno izdanje objavljeno početkom travnja 2016. u izdanju renomirane francuske izdavačke kuće L’Association. Početkom 2017. očekuje i objavljivanje stripa za američko tržište, u izdanju izdavačke kuće Conundrum Press.

Na izložbi 3 DANA DOSTA HOFBAUERA Igor će predstaviti originalne crteže rađene za strip Mister Morgen, selekciju plakata realiziranih kroz nekoliko proteklih godina a koji su direktno povezani sa nastajanjem stripa Mister Morgen kao i sam strip.