Obavijest autorima – porezna reforma 2017.

 

 

autori

Porezna reforma koju je inicirala hrvatska Vlada, obuhvatila je izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i autorske honorare. Stoga Vas informiramo o specifičnim novitetima i Vašim eventualnim obvezama.
Autorski honorari dosad su bili oslobođeni plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. S izmijenjenim i dopunjenim Zakonom o doprinosima, takva praksa je ukinuta.
Stoga smo prilikom svake isplate, poštujući novonastale propise, dužni za autore kojima se isplaćuju neto honorari, uz obustavu poreza i eventualnog prireza, ovisno o prebivalištu, obustavljati i doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Navedene isplatne procedure ne odnose se na nasljednike autorskih prava.
Shodno spomenutim izmjenama Zakona, prilagodit će se i prikaz specifikacija obračuna: na njima će biti vidljivi iznosi za isplatu nakon obustave doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a prije obustave poreza i prireza.
Bruto isplate autorima koji su  dostavili dokumentaciju koja potvrđuje da sami plaćaju porez, prirez i doprinose, izvršavat će se bez ikakvih dodatnih obustava, kao i proteklih godina.


Članovima HZSUa, kojima se redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, isti se neće obustavljati prilikom isplate njihovih autorskih honorara. Međutim svakako nam je prije isplate potrebna originalna potvrda HZSUa iz koje je vidljivo da se za člana redovno uplaćuju doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
Budući da visina honorara pojedinog autora ovisi o broju korištenih djela te obimu i načinu njihova korištenja, teško je točno utvrditi koliko će obveza obračuna doprinosa utjecati na pojedinačne honorare. Međutim, važno je naglasiti da autorski honorari i dalje uživaju olakšicu od 55% neoporezivog udjela, te da se sve obustave poreza i prireza te novih obustava doprinosa, odnose na oporezivi dio honorara od 45%.