Ministri kulture i financija na 5. MAKK-u o budućnosti hrvatskih kreativaca

makk

Zvjezdanim govornicima ovogodišnjeg MAKK-a pridružuje se i dvoje sudionika izrazito važnih za budućnost domaćih kulturnih i kreativnih industrija – na prvom danu Međunarodne autorske kreativne konferencije, 23. studenog, svoje će govore održati ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, i ministar financija, Zdravko Marić.
Ministrica Obuljen Koržinek održat će izlaganje pod nazivom „Promjene koje 2018. donosi kreativnim i kulturnim industrijama“. Godina pred nama puna je izazova za domaće kreativce, a ministrica će predstaviti programe i strategije kojima Ministarstvo namjerava podržati daljnji rast i razvoj jedne od najperspektivnijih grana domaćeg gospodarstva, kulturnih i kreativnih industrija. Koja je statistika hrvatske kulture, koji su strateški planovi kulturnih institucija te što nam donosi aktualna reforma Zakona o autorskom i srodnim pravima, doznajemo na makk-ovskom izlaganju ministrice Obuljen Koržinek.


Ministar financija RH, Zdravko Marić, iz perspektive svog resora pričat će o položaju kreativaca i gospodarskom potencijalu njihovog stvaralaštva. Domaće kulturne i kreativne industrije jedna su od poluga koje pokreću nacionalno gospodarstvo, a nedavne europske najave stope rasta BDP-a od 3% dijelom su zasluga i domaćih kreativaca iz svijeta glazbe, filma, književnosti i drugih umjetnosti. Kakve pozitivne efekte tog rasta mogu očekivati predstavnici kreativnog sektora u Hrvatskoj jedna je od tema koje će ministar Marić predstaviti posjetiteljima nadolazećeg MAKK-a.

„Gostovanje ministara hrvatske Vlade znak je da su prepoznali važnost kulturnih i kreativnih industrija za budućnost zemlje i njen daljnji razvoj. To je, ujedno, i značajno priznanje za našu konferenciju. I s ovogodišnjim, petim izdanjem MAKK-a nastavljamo biti mjesto susreta hrvatskih autora i kreativaca iz različitih branši. Trudimo se da se glas kreativaca čuje, a tu zadaću svakako nastavljamo i ubuduće“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a koji je ujedno i organizator MAKK-a.

Nadolazeći MAKK će 23. i 24. studenog ugostiti zanimljiva govornička imena poput Gibonnija, Huseina Hasanefendića Husa, Borisa Jokića, Nenada Bakića i drugih koji će biti objavljeni ubrzo. Program konferencije možete pogledati ovdje, a svoje mjesto na MAKK-u osigurajte putem online prijavnice.