Danas u KNAP- u nastupa Zlatko Pavković u kontroverznoj predstavi

otelo

Predstava “Othello: nezakonita liturgija” Teatra Verrdi iz Zadra “jedna je od najutemeljenijih, na kazališnoj provokaciji sazdanih inscenacija nekog Shakespearovog dramskog teksta” (M. Bićanić, Oslobođenje) gostuje u Centru kulture na Peščenici KNAP, 30. listopada u 20 sati. Ova predstava u režiji Zlatka Pakovića prema kritičaru Todoru Kuzmanovu ruši sve konvencije, tabue i predrasude igrom koja je slika i prilika post dramskog teatra i stoga je ne propustite pogledati.
Glazba: “Jagov koral”: Ivo Ivić / Juraj Aras Sonet 66 “Sit svega toga”: Pero Gotovac “Othelov crnolabuđi pjev”: J. S. Bach – Muka po Ivanu Glazbena obrada, oblikovanje tona i svjetla Juraj Aras .


Riječ redatelja: Krajnje je vrijeme da govorimo o onome što inače ostaje prikriveno sentimentalnim razlozima Othellove ljubomore! O ljubomori koja svakog čini generalom ljubavi jer se njen uzrok nalazi u militantnoj ideologiji – o doktrinarnoj ideologiji osjećanja. General Othello hoće biti ljubomoran, da se ne bi suočio s istinom da sam nije ništa drugo do javna kurva u generalskoj uniformi Venecije. On je konvertit, ali i kolaboracionist. Ljubomora je samo iracionalni, nesvjesni poriv kojim rukovode duboko potisnuti socijalni i politički razlozi, inkarnirani u Othellove emocije i u Othellovu čulnost. Pred nama je, dakle, velika priča o ideološkom dresiranju čulnosti i emocionalnosti čovjeka. Nešto je trulo u ljubavi koju smo svikli da ljubimo!
William Shakespeare OTHELLO: nezakonita liturgija
dramaturg i redatelj Zlatko Paković
Othello – Juraj Aras
Desdemona – Hrvojka Begović
Jago – Aras/Begović
Glas Sinjorije – Vilim Matula
Kor – Zlatko Paković