‘Filmovi ne padaju s Marsa’: Edukacijski projekt za novu generaciju

dida

S početkom distribucije dugoočekivanog domaćeg filma za djecu, ‘Moj dida je pao s Marsa’, a u susret drugim Danima medijske pismenosti, stručnoj je pedagoškoj javnosti predstavljena u nas jedinstvena digitalna publikacija – tzv. ‘međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik’. Riječ je o specijaliziranom izdanju koje donosi metodičku pripremu za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture, ali uskoro i pripremu za korištenje filma u nastavi fizike i zemljopisa. Publikacija je ujedno i prva u nizu aktivnosti pilot-projekta Filmovi ne padaju s Marsa, na kojem je Studio dim okupio vodeće hrvatske stručnjake za filmsku i medijsku pismenost – HAVC, HFS, festival KinoKino te portal medijskapismenost.hr, Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a.

‘Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik’ na više od 30 stranica donosi ilustrirane materijale za pripremu nastave, radne listiće te prijedloge aktivnosti i zadataka za učenike, a koju je u formi digitalne publikacije besplatno moguće preuzeti s mrežnih stranica partnera projekta, kao i s portala medijskapismenost.hr i didasmarsa.com. Priručnik prati niz edukacijskih video materijala koji otkrivaju tajne nastanka pojedinih elemenata filma.
Glavni i odgovorni urednik publikacije je Uroš Živanović, a uz njega autorice su tekstova u priručniku Ana Đordić, Marina Gabelica i Jelena Modrić.
’Moj dida je pao s Marsa’, neobična avantura djevojčice i robota vanzemaljca koji imaju zadatak spasiti njenu djelomično vanzemaljsku obitelj, u hrvatska je kina stigao 21. ožujka.