“Thanks For The Dance” Leonarda Cohena u samo tri dana prodaje postao #2 najprodavanijih inozemnih albuma

cohen

Jedno od najiščekivanijih izdanja ove godine, posthumni album Leonarda Cohena „Thanks For The Dance“, je u samo tri dana prodaje došao na 2. mjesto najprodavanijih inozemnih albuma u Hrvatskoj! Album je osvojio sjajne recenzije domaćih i stranih glazbenih kritičara i već je u prvom tjednu prodaje prvi u Kanadi, Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Norveškoj i Švicarskoj.

Prvi je na HDU listi inozemnih albuma Nick Cave & the Bad Seeds „Ghosteen“, na trećem je mjestu Bob Dylan s „Travelin’ Thru, Featuring Johnny Cash: The Bootleg Series Vol. 15“, a #4 je Celine Dion „Courage“.

U kratkom dokumentarcu, Cohenov sin Adam i suradnici na albumu otkrivaju kako je bilo dovršiti Cohenov zadnji album.

Sedam mjeseci nakon Cohenove smrti, njegov sin Adam Cohen se povukao u renoviranu garažu u svom dvorištu, nedaleko od očeve kuće, kako bi ponovno surađivao sa svojim ocem. Ovoga puta posthumno. Njihova prijašnja suradnja je bila na hvaljenom albumu “You Want It Darker” , kojeg je Adam producirao. Leonard je ostavio svoje nove, nedovršene pjesme snimljene uglavnom kao glas bez glazbe i zamolio sina da ih dovrši.

Ovaj nevjerojatni album sniman je na različitim lokacijama, a na njemu su gostovali mnogobrojni glazbenici. Javier Mas, veliki španjolski glazbenik koji je Leonarda Cohena pratio posljednjih osam godina na turnejama, doletio je iz Barcelone do Los Angelesa kako bi dočarao umjetnikov duh,svirajući na Cohenovoj gitari. Tijekom boravka na berlinskom People Festivalu, Adam Cohen je pozvao prijatelje i da doprinesu ovom projektu. Tako su na albumu, između ostalih, pjevali Damien Rice i Leslie Feist, ali i berlinski zbor “Cantus Domus”. Richard Reed Parry iz Arcade Fire svirao je bas, dok je Bryce Dessner iz The National svirao gitaru. Dustin O’Halloran svirao je klavir. Poznati glazbeni producent, Daniel Lanois svratio je u Montreal samo da bi uljepšao i doradio aranžmane. The Shaar Hashomayim zbor, koji je značajno doprinio zvuku na albumu “You Want It Darker”, sudjelovao je i na ovom albumu s novom pjesmom, koju je koproducirao Patrick Watson. Jennifer Warnes, otpjevala je prateće vokale, a uvijek intrigantni Beck svirao je gitaru i usnu harfu (Jew’s harp). Michael Chaves, koji je bio snimatelj i radio miks na ‘You Want It Darker’, ponovio je tu ulogu i na novom albumu.

“U komponiranju i aranžiranju glazbe koja će pratiti Leonardov glas koristili smo njegove najkarakterističnije glazbene izraze i na taj način ga držali prisutnim na ploči cijelo vrijeme”, objašnjava Adam i dodaje ”Ono što me najviše pokreće vezano za ovaj album je emotivna reakcija svih koji su sudjelovali nakon preslušavanja albuma. Svi su komentirali ‘Leonard živi!’”.

‘Thanks for the Dance’ je neočekivani blagoslov, dar snage i ljepote. Glas Leonarda Cohena nije utišan. Ples se nastavlja.