Apel radijskim i televizijskim postajama i medijima – SLUŠAJMO HRVATSKO

 

slusajmo
Koronavirus se širi svijetom i kriza ozbiljno pogađa javni, kulturni i društveni život. Glazbeni sektor već je teško pogođen. Važne zdravstvene i sigurnosne mjera nadležnih institucija dovode do mnogobrojnih otkazivanja glazbenih događanja poput koncerata, radionica, konferencija, festivala, glazbene produkcije i još mnogo toga. Ekonomske i socijalne posljedice ovih otkazivanja negativno će utjecati na uspješan glazbeni krajolik u Republici Hrvatskoj koji se sastoji od mnogo malih i srednjih poduzeća i širokog spektra samozaposlenih glazbenika koji bi se mogli suočiti s ozbiljnim prijetnjama njihovom postojanju i opstanku.

Trenutačni razvoj događaja ima znatne negativne posljedice za čitavu glazbenu industriju – prije svega za autore, glazbenike, izdavače, organizatore događanja i sl., ali ništa manje ne utječe ni na distributere i druge pružatelje usluga s kojima je glazbena industrija povezana.
Nadalje, financijski nedostaci koji se sada pojavljuju vodit će nedostatku mogućnosti ulaganja u buduće projekte, a time nastaju i dugoročne negativne posljedice.
Stoga smo svim radijskim i televizijskim postajama, kao najprirodnijm i najdugoročnijim partnerima glazbene industrije, ispred Hrvatske diskografske udruge te brojnih autora i izvođača s kojima surađujemo, ljubazno poslali apel da u narednom razdoblju sukladno svojim mogućnostima i programskim smjernicama povećaju emitiranje domaće glazbe različitih žanrova.
Ujedno smo skrenuli pozornost i na jedinstvenu priliku dodatnog otkrivanja hrvatske glazbu u njenom punom opsegu, bogatstvu i raznolikosti jer odabirom domaće glazbe novac dugoročno ostaje u Hrvatskoj, a učinci ulaganja u takvu glazbu osjetiti će se u cijelom društvu.
Apelom smo skrenuli pozornost i da radijske i televizijske postaje preko Hrvatske diskografske udruge mogu pristupiti bazi snimaka cjelokupne hrvatske diskografije (preko 100 000 snimaka), kao i preuzeti sve nove snimke koje će nastati u budućnosti.
Svako emitiranje na radijskoj ili televizijskoj postaji ubrzati će oporavak domaće glazbene scene.

Podržimo zajedno domaću glazbu, slušajmo hrvatsko!