IFPI objavio najprodavanijeg izvođača u 2019.godini i najveći svjetski singl godine

 

unnamed

IFPI, međunarodna organizacija koja predstavlja svjetsku diskografsku industriju, dodijelila je titulu najprodavanijeg izvođača u svijetu u 2019. godini (Global Recording Artist Of The Year Award) kantautorici Taylor Swift. Ovo je druga takva nagrada za Swift, koja je proglašena najprodavanijom izvođačicom 2014. godine.
Za Taylor Swift 2019. bila je još jedna vrlo uspješna godina jer je u kolovozu izdala svoj sedmi studijski album, Lover. Album je svoj prvi tjedan prodaje dočekao na samom vrhu u više od 10 zemalja, a samo u prvom tjednu prodaje, album je dosegao ekvivalent prodaje tri milijuna primjeraka na svjetskom tržištu. Uz album, izdana su i tri singla: ME!, na kojem se pojavio i Brendon Urie iz skupine Panic! at the Disco; You Need To Calm Down te naslovna pjesma, Lover. Pjesma ME! svoj prvi tjedan našla se na broju jedan svjetskih lista streaming platforme Spotify.


Ljestvica top 10 najprodavanijih izvođača predstavlja najveće i najbolje izvođače iz cijelog svijeta, od novijih imena poput Billie Eilish i BTS-a, do legendi poput The Beatlesa i Queena. Ovaj široki spektar pokazuje da se ljubav prema glazbi može iznova probuditi uz nove i drugačije glazbenike, a isto tako može trajati desetljećima. Čestitam svim glazbenicima koji su se našli na ovoj ljestvici.“
Ed Sheeran zauzeo je drugo mjesto te se po treći put zaredom našao na ljestvici svjetskih top 10, što može zahvaliti svom albumu No. 6 Collaborations Project, na kojem je surađivao s glazbenicima kao što su Stormzy, Cardi B, Camila Cabello i Khalid. Album je dosegao broj jedan u 19 zemalja, dok je najavni single albuma, I Don’t Care, s Justinom Beiberom, ostvario najbolju poziciju na listama u čak 26 zemalja.
Iza Post Malonea nalazi se još jedna uspješna godina u kojoj se pozicionirao na treće mjesto ljestvice 2019. godine, što predstavlja pomak s četvrtog mjesta 2018. godine. Sunflower, single na kojem je surađivao sa Swan Leejem, zadržao je svoju popularnost na streaming servisima i u 2019., a popraćen je i trećim studijskim albumom Hollywood’s Bleeding koji je izdan u rujnu, a dosegao je prvo mjesta na ljestvicama zemalja kao što su Australija, Kanada, Ujedinjena Kraljevina i SAD.
Taylor Swift dobitnica je sedme Nagrade za najprodavanijeg izvođača godine, jedinstvenog i pouzdanog priznanja koje odražava svjetski uspjeh glazbenika u digitalnim i fizičkim oblicima, od streaminga do vinila. Prethodni dobitnici ove prestižne nagrade su One Direction (2013.), Taylor Swift (2014.), Adele (2015.), Drake (2016. i 2018.) i Ed Sheeran (2017.).
IFPI, organizacija koja predstavlja svjetsku diskografsku industriju, proglasila je singl bad guy pjevačice Billie Eilish najvećim singlom 2019. godine
bad guy peti je singl s prvog albuma Billie Eilish WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?, a izdan je prilikom objave samog albuma, 29. ožujka 2019. Pjesma je ostvarila trenutačan uspjeh i zauzela prvo mjesto na više od 15 top ljestvica diljem svijeta, uključujući SAD, Australiju, Kanadu i Meksiko. bad guy prošle je godine postao druga najstreamanija pjesma na platformi Spotify na globalnoj razini i, prema podacima aplikacije Shazam, bila je najpretraživanija pjesma 2019. godine

Pjesma bad guy, u siječnju 2020. nagrađena je Grammyjem za Pjesmu godine, a album na kojem se nalazi Grammyjem za Album godine na 62. dodjeli ove prestižne glazbene nagrade, čime je Eilish postala najmlađa dobitnica u povijesti nagrade u potonjoj kategoriji.
Old Town Road glazbenika Lil Nas X drugi je najveći globalni singl prošle godine. Popularna senzacija društvene mreže tiktok vladala je ljestvicama većim dijelom 2019. godine. Pjesma, jedinstvena po svojoj fuziji coutry i rap žanra, oborila je rekord za najduži uzastopni boravak na prvom mjestu Billboard Hot 100 ljestvice.
Señorita, duet Shawna Mendesa i Camile Cabello (koja je imala globalni broj jedan singl u 2018., Havana ft. Young Thug), zauzela je treće mjesto na top listi. Ovo je druga suradnja mladih glazbenika te je dosegla broj jedan na Billboard Hot 100 SAD-a, kao i u trideset i pet drugih zemalja, uključujući Ujedinjenu Kraljevinu, Australiju i Kanadu. Señorita je isto tako najstreamanija pjesma na svijetu u 2019. na platformi Spotify.
Svjetski digitalni singl 2019. godine organizacije IFPI druga je od godišnjih nagrada koje je ove godine proizašla iz IFPI-ovih svjetskih ljestvica, nakon dodjele nagrade za Najprodavanijeg izvođača u svijetu u 2019. godini kantautorici Taylor Swift.
Ljestvica „IFPI Global Digital Singles Chart“ jedina je rang lista koja precizno mjeri slušanje na temelju audio streaminga, video streaminga i trajnog preuzimanja na svjetskoj razini. Mjeri se na temelju relativne vrijednosti svakog načina slušanja.