Divandžije okupile stare pjesme i napjeve na albumu Oj, premila mladosti…

 

Divandžije su osnovane 2016. godine, a specifičnost ove skupine je što njezini članovi dolaze iz različitih županija, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske, točnije iz Svilaja, Novog Grada, Piškorevaca i Novih Mikanovaca.
Oni su upravo objavili svoj prvi studijski album Oj, premila mladosti… na kojem su ispunili svoju misiju, a to je očuvanje tradicije pjevanja starih pjesama i napjeva koji lagano odlaze u zaborav. Na albumu se nalaze tradicionalna kola poput Drumarca i Šokačkog kola, zatim nezaobilazni Bećarac, potom obrade tradicionalnih pjesama Mene majka jednog ima, Lipa Kajo, Sinoć kad sam poš’o u lov na jelene, Ne plači draga i drugih, a tu su i novokomponirane pjesme Lopovi, Sve si misli jedan baja i Šokačka čežnja.


Na albumu Oj, premila mladosti… svirali su Josip Požega (samira, kontra), Josip Dorić (bas, violina) i Krunoslav Dražić (bračevi), glazbeni producent i ton majstor bio je Tihomir Ivanetić iz Rockoko Studija, a mastering je radio Goran Martinac u Croatia Records Studiju.
Divandžije broje mnoge nastupe širom Slavonije i izvan Republike Hrvatske, a trude se i do što originalnijeg spremanja i promoviranja šokačke nošnje. Njihova misija je jedinstvena, ali su i oni kao skupina među rijetkima koji na ovakav način drže do tradicije i pri tome u najtežoj godini objavljuju nosač zvuka. Inače, Divandžije su: Matej, Adam i Josip Dorić, Josip Požega, Josip Tremboš i Karlo Ivešić.