20 za 20 – 20 rođendanskih solo izvedbi za 20 godina Cantus Ansambla

Već 20 godina suvremena glazba u Hrvatskoj, posebno ona hrvatskih autora, živi, diše i komunicira kroz jedinstven kolektiv kreativnih pojedinaca – Cantus Ansambl. Ansambl je to iznikao 2001. godine u okviru Muzičkog biennala Zagreb i u okrilju HDS-a, iz dugogodišnje potrebe za sastavom koji će kontinuirano i predano skrbiti o suvremenoj glazbi, njezinim autorima, promovirati ih i prezentirati, „kod kuće“ jednako kao i u inozemstvu.
Povodom velikih 20 godina, koliko već traje to Cantusovo putovanje, imali ste priliku iskusiti 20 za ovu priliku odabranih skladbi hrvatskih skladatelja, i to u 20 vrhunskih solo izvedbi članova ansambla, čime se želi istaknuti i kako je Cantus je uvijek bio skup izvrsnih pojedinaca, vrsnih glazbenika, solista koji se udružuju u zajedničkom muziciranju.

Prva izvedba u ciklusu 20 za 20 premijerno se prikazala 24. travnja – ne slučajno, već upravo na dan kada je Cantus Ansambl održao svoj prvi koncert u povijesti, 2001. godine na Muzičkom biennalu Zagreb! Čast da otvori ciklus pripala je violinistu Martinu Draušniku, s obzirom na to da donosi interpretaciju skladbe osnivača i umjetničkog voditelja Cantus Ansambla, Berislava Šipuša. Njegovu izvedbu pogledajte na YouTube kanalu HDS-a!

Martin Draušnik – Berislav Šipuš: Il piccolo catalogo dei sospiri
Od samih početaka djelovanja Cantus Ansambla violinist Martin Draušnik gostujući je član, a kasnije stalni član i drugi koncertni majstor ansambla s kojim je, kaže, najživopisnije uspomene doživio na kanadskoj turneji 2014. godine, kada je koncerte ansambla pratila velika snježna oluja, unatoč kojoj se danas prepričavaju samo lijepe zgode s tog putovanja. Martina, koji je već deset godina i na uglednoj poziciji koncertnog majstora Zagrebačke filharmonije, njegovi kolege poznaju kao predanog, pedantnog i marljivog glazbenika, muzikalnog interpreta i suradnika koji stremi izvrsnosti te mirnog i duhovitog čovjeka, a on za sebe u šali kaže da je – čudan. Objašnjenje leži u činjenici da su mu posebno drage komplicirane partiture s kojima se nerijetko susreće u radu Cantus Ansambla, pronalazeći u njima svojevrstan izazov – odsvirati sve ono što je u partituri zapisano. Za sebe čudan, za sve oko sebe majstor – jedan je od najvećih solističkih podviga ostvario upravo s Cantusom, u hrvatskoj praizvedbi zahtjevnog Koncerta za violinu i orkestar Györgyja Ligetija.