Kada tečajeve i radionice treba uvrstiti u životopis?

Stručnjaci za životopise često su podijeljeni oko toga koji su tečajevi ili radionice relevantni za životopis. Neki smatraju da u životopisu uopće nema mjesta tečajevima, neki su za, a neki kažu da to ovisi o radnom mjestu za koje se natječete.

Za kakav se posao prijavljujete?

Ako se prijavljujete za pripravnički staž u redakciji, voditelj zapošljavanja možda će htjeti znati da ste prošli tečaj kreativnog pisanja, da ste dobili nagradu za napisanu kratku priču ili više o iskustvu koje ste stekli radeći u školskom časopisu. Svakako vodite računa da su navedene radionice, tečajevi (bilo oni online ili fizički) relevantni za radno mjesto za koje se prijavljujete.

Kakvo je vaše radno iskustvo?
Mnogi poslodavci traže od kandidata za neki posao nekoliko godina radnog iskustva. Razumljivo, to je frustrirajuće i zbunjujuće stanje za diplomante i sve ostale koji tek ulaze na tržište radne snage ili se tek vraćaju na njega. Ako nemate puno radnog iskustva, treba vam nešto drugo na što se možete pozvati. Tečajevi koje ste završili su učinkovita zamjena. Njihovo uključivanje u životopis pokazuje da imate znanje i vještine, čak i ako nemate realnog radnog iskustva. Samo nemojte pretjerati. Ne morate nabrajati baš svaki tečaj ili radionicu koji ste pohađali.

Gdje to upisati?
Pravilni redoslijed je prvo navođenje formalnog obrazovanja a onda dodatnih edukacija pod koje navodite i spomenute tečajeve ili radionice. Pri navođenju budite konkretni odnosno navedite ustanovu koja je pružila tu edukaciju, period pohađanja te kao bonus možete u 2 ili 3 natuknice navesti glavne stavke te edukacije.

Izvor: MojPosao.net