Zvonimir Varga predstavlja albume “Ideje” i “7”

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga nastavlja svoj ambiciozan projekt u kojem će objaviti osam studijskih albuma u jednoj kalendarskoj godini. Nakon objavljivanja “Krugova”, Varga nam predstavlja iduća dva albuma; “Ideje” i “7”.
Na albumu “Ideje” se nalazi deset autorskih pjesama, a glazbeni kritičar Srđan Stajnić, o albumu kaže: “”Ideje” su najkoherentniji Zvonimirov rad do danas. Napustila ga je ambicija da bude Balašević ili Dedić jer to ne bi baš lako išlo, shvatio je da je za njega najbolje da bude baš Zvonimir Varga! Emocije su kod Varge uvijek prisutne, i, usudio bih se reći, čežnja za ljubavlju. Točnije, za uzvraćenom ljubavi. Jer Varga voli na sve strane, i stvarne i imaginarne žene, ali želi da ta ljubav jednom bude i uzvraćena. Ovaj album je u cijelosti toj želji posvećen. “.


Sedmi album Zvonimira Varge je jednostavno i simbolično nazvan “7”, a album sadrži (opet simbolično) sedam pjesama.
“Album jednostavnog naziva “7” predstavlja prekretnicu u Varginoj karijeri pošto je svoj zvuk po prvi puta pojačao ritam sekcijom te u producentu Marku Mrakovčiću pronašao idealnog “sidekicka”, sposobnog da Vargin minimalizam odvede u power-pop i rock ranih šezdesetih. Uz to, laganice koje su do sada bile njegov zaštitni znak ovoga su puta u manjini, dok su pobjedu rezultatom 4:3 odnijele zafrkantske pjesme na tragu sarajevske škole, ponajprije Bombaj Štampe i prve dvije ploče Elvisa J. Kurtovića i njegovih Meteora. U tim se stvarima iskazao kao prilično duhovit tekstopisac… Vrhunac ne samo ovog materijala, već i čitavog Zvonimirovog dosadašnjeg rada, ipak je postigao onim u čemu je najbolji, zaista lijepom trilogijom “Život se ionako vrti u krug”/”Il’ nek plovi, il’ nek tone”/”Ne dam te nikom” u kojima je podsjetio na velikane poput Sergea Gainsbourga (u normalnijim fazama), Leeja Hazlewooda, pa čak i Leonarda Cohena.” – Vedran Harča. 

https://www.youtube.com/watch?v=WECQmIoxW2Q&list=PLSVgNrh8xKRoz5wmFBz-TdCzR–QOue63&index=2   

 https://www.youtube.com/watch?v=N5BlbpBz0dM&list=PLSVgNrh8xKRo7GjMla0uFKh00TCf0szvW