Na koje mišiće najviše utječe eliptični trenažer?  

Eliptični trenažeri dizajnirani su za pružanje obrasca kretanja koji je najbliži skijaškom trčanju. Noge i ruke pokreću se istovremeno, vježbajući gornji i donji dio tijela. Možete se pomicati naprijed ili nazad ovisno o tome gurate li se nogama naprijed ili unatrag i vučete li rukama ili gurate. Obično je moguće raditi s nogama samo stavljanjem ruku na središnju konzolu ili dodatne ručke predviđene za tu svrhu.

Koje mišiće koristimo?
Općenito, koristite gotovo sve glavne mišićne skupine do određenog stupnja, ovisno o tome kako se krećete.

Kretanje naprijed
Kretanje prema naprijed nastaje guranjem nogu naprijed dok se rukama povlačite natrag u obliku križa, tj. suprotna ruka i noga se kreću zajedno. Glavni mišići koji se ovdje koriste su gluteusi, bedra, trapezius i stražnji deltoidi (leđa i ramena).

Kretanje unatrag/natrag
To znači odgurivanje nogama i odgurivanje rukama. Ovo zahtijeva malo više angažiranja tetive koljena u skladu s kvadricepsom i fokusira se na pektorale (prsa) i prednje deltoide (prednji dio ramena) u gornjem dijelu tijela. Naravno, postoje mnogi drugi mišići uključeni tijekom pokreta, ali oni navedeni su vaši glavni pokretači ili ciljni mišići za opremu.

 

Što sve to znači i kakva je korist od toga?
U osnovi, eliptični trenažer je kardio-fokusirana sprava s niskim opterećenjem koja se može koristiti za mobilizaciju cijelog tijela ili kao stanica za zagrijavanje prije vježbanja ili kao samostalni fitness trenažer. Eliptični trenažeri također su dobri za rehabilitaciju nakon ozljeda ili kao alternativa trčanju kada osjećate da je vašim zglobovima potreban odmor od udaranja po kolniku.

Ako još uvijek niste sigurni, pitajte svog lokalnog stručnjaka za fitness za savjet ili upute o tome kako učinkovito i sigurno koristiti ovu opremu.

Upamtite, ako će vježba biti korisna ili učinkovita, onda morate uložiti malo truda.