“Ravno do dna” treći tjedan predvodi Top-listu prodaje

Remasterirano izdanje koncertnog albuma Ravno do dna (Croatia Records) u izvedbi grupe Azra, i dalje je na broju jedan Top-liste prodaje. Time je ostvario svoj treći tjedan na vrhu liste najprodavanijih albuma.
Sastav Idoli s pločom Odbrana i poslednji dani (Croatia Records) ostao je na drugom mjestu, a prošlotjednu poziciju (broj tri) zadržala je i grupa Pop Mašina s albumom Kiselina (Croatia Records). Među najprodavanija izdanja u Hrvatskoj, točnije na broj četiri, vratio se naslov Untamed (Croatia Records) sastava Borna Šercar’s Jazziana Croatia i ansambla LADO, dok se na petom mjestu nalazi ploča Treći svijet (Croatia Records) grupe Haustor.
Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 12. rujna do 18. rujna, a možete je pronaći na stranici  top-lista.hr.

S trećim uzastopnim brojem jedan, Ravno do dna postao je jedan od samo četiri albuma koji su tijekom 2022. godine bili na vrhu najprodavanijih albuma u Hrvatskoj tri ili više tjedana. Međutim, koncertna ploča grupe Azra jedna je od tek tri albuma s tri ili više uzastopna tjedna na vrhu Top-liste prodaje. Preostala dva albuma s istim postignutim rezultatom prodaje kao i ploča Ravno do dna, jesu Treći svijet (Croatia Records) grupe Haustor i Lipanj, srpanj, kolovoz (Croatia Records) sastava Urban & 4.

Zanimljivo je istaknuti kako su sva tri nosača zvuka ostvarila ove rezultate prodaje nakon izlaska na vinilnoj ploči.

Jedini album s tri neuzastopna tjedna na vrhu mjerenja prodaje jest devetnaesto diskografsko izdanje Dražena Zečića Srce moje iz bitaka sto (Croatia Records). Ovo je ujedno i jedini nosač zvuka koji je proveo tri i više tjedana na vrhu Top-liste prodaje, a da je originalno objavljen u 2022. godini.

Ovotjedna lista najprodavanijih domaćih albuma ubilježila je deset promjena, od čega su dva nova ulaza.

Najviši novi ulaz ovoga tjedna (na broj 20) ostvarila je kompilacija The Best Of (1964-1965) (Croatia Records) sastava Zagreb Jazz Quartet. Riječ je o remasteru ploče originalno objavljene 1968. godine.

Osnovan 1959. godine, Zagreb Jazz Quartet je ostavio trag u povijesti europskog jazza svojim jedinstvenim načinom izvedbe u kombinaciji s folklornim elementima. Kolika je bila važnost ovog zagrebačkog jazz sastava, pokazuje limitirano izdanje prigodnih poštanskih markica koje je izdala Hrvatska pošta u čast 50. godišnjice osnutka.

Kompilacija The Best Of (1964-1965) nije jedini nosač zvuka sastava Zagreb Jazz Quartet koji se nalazi na ovotjednoj Top-listi prodaje. Na broju 38 nalazi se reizdanje njihovog istoimenog albuma, originalno objavljenog 1977. godine. Ta ploča predvodila je listu najprodavanijih studijskih nosača u Hrvatskoj u tjednom izvještaju od 6. travnja 2022. godine. Time je postala jedna od samo dva albuma jazz glazbe koja su predvodila Top-listu prodaje, uz 4 lica jazza (Croatia Records) sastava Yu All Stars 1977.


Na broju 27 ovotjedne liste domaće prodaje debitirao je nedavno remasterirani album Two of a Kind (Croatia Records) u izvedbi Drage Diklića i Dražena Boića.

Ovo izdanje sastoji se od ukupno šesnaest pjesama koje su Drago Diklić i Dražen Boić snimili u podrumu producenta Marijana Makara nakon proslave novogodišnje večeri. Osim nekih od brojnih svjetskih jazz i swing hitova, za potrebe ove ploče snimljene su i dvije pjesme Drage Diklića Gde si sad moj prijatel i Još samo večeras, kao i Zimska bajka Borisa Sorokina. Ono što snimanje albuma Two of a Kind čini još posebnijim jest zanimljivost kako je snimljen na magnetofonu marke Revox kao jednom od rijetkih primjeraka koji su postojali u Zagrebu.


Top-lista prodaje_domaća_38. tjedan