Rezultati natječaja Contemporanea

Rezultati natječaja za potporu projekata i manifestacija koje promiču hrvatsko glazbeno stvaralaštvo u području suvremene klasične glazbe

Za natječaj Contemporanea koji je bio otvoren od 21. studenoga do 12. prosinca 2022. izdvojeno je 7.000,00 EUR.
U propisanom roku zaprimljeno je 8 prijava. Pristigle prijedloge obrađivalo je Stručno povjerenstvo u sastavu Srđana Vrsalović, Tomislav Oliver, Dubravko Palanović (predsjednik) uz podršku stručne službe Hrvatskog društva skladatelja.
Sukladno propozicijama Pravilnika za evaluaciju pristiglih projekata i vrednovanja, prilikom odabira su uzimani u obzir sljedeći parametri:

– profesionalnost zahtjeva, usklađenost programa s prioritetima Natječaja, kvaliteta – predloženog projekta, umjetnička relevantnost u kontekstu suvremene glazbe i umjetnosti, razina inovativnosti, interdisciplinarnosti i angažiranosti, financijska održivost projekta, procjena komisije o organizacijskim kapacitetima prijavitelja da kvalitetno izvrši predloženi program
– dodatne aktivnosti predloženog programa kojima se unutar projekta stvara dodana vrijednost, odnosno kojima se postiže veća dobrobit za hrvatsku glazbu unutar projekta (nadogradnja na samu izvedbu djela)
– dosadašnja ostvarenja i iskustva prijavitelja i projekta koji je prijavljen na natječaj

Stručno povjerenstvo se prilikom dodjeljivanja sredstava iz Fonda natječaja CONTEMPORANEA za 2023. godinu vodilo kriterijima kvalitete i održivosti projektnih prijedloga s naglaskom na sustavnom poticanju i promoviranju hrvatskog suvremenog glazbenog stvaralaštva, originalnosti programa, sustavnosti provedbe te učinka na glazbenu zajednicu.

Stručno povjerenstvo je odabralo i izdvojilo projekte koji će novčano podržati u ukupnom iznosu od 7.000,00 EUR vodeći računa da dodijeljeni iznosi po svakom pojedinom projektu nisu veći od 40% od ukupnog troška projekta kako je i propisano u članku VIII. teksta Natječaja.

U 2023. godini stimulirani su sljedeći projekti:

1. UO Arthesis, Split: Amen svemiraca – suita za pet skladatelja i klavirski kvintet – 800,00 €

2. NOVALIS CONCEPT, Osijek: 7. Novalis festival 2023. – 2.200,00 €

3. Ansambl SYNCHRONOS, Zagreb: SynchroForm 2023 – platforma za promicanje hrvatskog suvremenog stvaralaštva kroz koncerte, predavanja i radionice – 2.500,00 €

4. Udruga Summarum (ansambl „S/UMAS“, Split: Music Sandbox Split – Festival suvremene glazbe Split – 1.500,00 €