HDU top lista / Let 3 na vrhu HR Top 40

Let 3 s pjesmom Mama ŠČ! (Dallas Records) novi je predvodnik liste HR Top 40. Lista je nastala na temelju radijskog emitiranja u tjednu nakon pobjede na hrvatskom predizboru za Eurosong. Time je riječki sastav ostvario svoj prvi broj jedan na listi najemitiranijih hrvatskih singlova u domaćem radijskom eteru.

Detour je sa singlom Master blaster (Aquarius Records), također predstavljenim na Dori, ostvario najviši skok (16 mjesta) i nalazi se na drugom mjestu, dok je treća pozicija pripala Jeleni Rozgi s naslovom Samo se ljubit isplati (Tonika). Dosadašnja predvodnica, pjesma Bye Bye (Menart) u izvedbi Noelle nalazi se na broju četiri, dok Top 5 zatvara Marko Tolja s baladom Nismo znali bolje (Aquarius Records).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 13. veljače do 19. veljače 2023. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

Singl Mama ŠČ! nastavio je niz pjesama koje su u tjednu nakon pobjede na Dori došle na prvo mjesto HR Top 40 od povratka nacionalnog izbora 2019. godine.

Od pet pobjedničkih naslova, najduže se na vodećoj poziciji zadržala pobjednica Dore 2021. Albina s pjesmom Tick-Tock (Universal Music Hrvatska) s ukupno sedam tjedana na vrhu, od čega pet uzastopnih (od 1. do 29. ožujka, 10. i 31. svibnja). Mia Dimšić s baladom Guilty Pleasure (Croatia Records) i Damir Kedžo sa singlom Divlji vjetre (Croatia Records) boravili su ukupno dva tjedna na vrhu, dok je jedan tjedan, i to u tjednu mjerenja nakon pobjede na Dori, vodeći bio Roko Blažević s naslovom The Dream (Željko Houdek).

Osim što su ostvarili svoj prvi broj jedan od debitiranja HR Top 40 2013. godine, grupa Let 3 je prvi all male sastav na vodećem mjestu liste od benda Vatra i rock balade Javi se kad stigneš (Dallas Records), u izvještaju od 29. studenoga.

Također, ŠČ-manija je zahvatila i publiku koja glazbu konzumira putem streaming servisa. Pjesma Mama ŠČ! – koja je, prema kladionicama, trenutno 14. favorit za pobjedu na Eurosongu – debitirala je na broju šest liste Croatia Songs magazina Billboard, prema podacima kompanije Luminate, objavljene 21. veljače. Uz to, vrijedi istaknuti i podatak da je pjesma tijekom ovoga tjedna povećala svoju potražnju na streaming servisu Spotify za 74,18% u tjedan dana i u trenutku pisanja ove analize streaming brojka iznosi 261 470 streamanja (u odnosu na 150 111 prošlog tjedna).

 

Ovoga tjedna lista bilježi sedam promjena. Po prvi puta od 6. veljače rezultati mjerenja emitiranja ne bilježe nijedan povratak.

Najviši novi ulaz (broj 5) ostvario je Marko Tolja s baladom Nismo znali bolje (Aquarius Records). Riječ je o njegovoj prvoj samostalnoj pjesmi nakon Ljubavi, promijenit ćemo ime (Aquarius Records), predstavljenoj na prošlogodišnjem Splitskom festivalu, i Marku Tolji osigurala je njegov najviši novi ulaz među najemitiranije u više od sedam godina.

Singl Ljubav (Croatia Records) sastava Crvena jabuka, izvučen s najnovijeg diskografskog izdanja Neka nova jutra, debitirao je na 12. poziciji rezultata mjerenja. U pitanju je prvi naslov na listi nakon pjesme Neka nova jutra, koja je tijekom studenoga i prosinca 2022. provela 5 tjedana među najemitiranijima.

Objavljeno uoči koncerta za Valentinovo, izdanje Ljubav prati spot redatelja Mirka Šenkovskog u kojem prikazuje članove grupe na čestim putovanjima, ujedno i razlozima zašto su dugo odvojeni od svojih obitelji.

ToMa se nalazi na 18. mjestu sa singlom 193 (Dallas Records) i to je prvi njegov ulaz nakon singla Budala ja (Dallas Records) koji je objavio prošle godine. S ovim rezultatom, ToMa je ostvario svoj najbolji novi ulaz na HR Top 40 u svojoj karijeri.

Ranije, ToMin najbolji novi ulaz je bio broj 27 sa singlom Ocean of Love/Reci naglas (Dallas Records), predstavljenim na Dori 2021. Obje verzije studijskog naslova Ocean of Love/Reci naglas provele su među najemitiranijima ukupno 11 tjedana.

“Sretan sam što je već u prvom tjednu pjesma izrazito prihvaćena kod radijskih urednika. Hvala svim urednicima koji me podržavaju”, izjavio je Toma, “pjesmom ‘193’ napravio sam još jedan korak bliže svojemu prvom albumu pa je time sreća još veća. Snimljen je i spot koji će kroz nekoliko dana biti objavljen. Radujem se gledati nastavak ove glazbene priče!”

Balada Lost and Found (Croatia Records/Karpo Media) grupe The Splitters ušla je na 19. mjesto. S ovim rezultatom se splitski sastav našao među najemitiranijma prvi puta od 11. travnja 2022. i singla Izgubljeni grad (Croatia Records).

Pjesma Lost and Found postala je ukupno deseta s Dore 2023. koja se našla na HR Top 40. Time je ovogodišnje izdanje hrvatskog natjecanja za Eurosong postalo događanje s najviše pjesama na listi najemitiranijih domaćih singlova.

Ovoga tjedna su se, osim grupā Let 3 i The Splitters, među 40 najemitiranijih našli su se detour s Master blaster (Aquarius Records) na broju 2, Eni Jurišić s baladom Kreni dalje (Aquarius Records) na sedmoj poziciji, skupina Harmonija disonance sa singlom Nevera (lei, lei) (Universal Music Hrvatska) na osmom mjestu, Damir Kedžo s pjesmom Angels and Demons (Croatia Records) na broju 13, Meri Andraković s naslovom Bye Bye Blonde (Croatia Records), duet grupe Top of the Pop i Marija 5rekovića Putovanje (Croatia Records) na 16. poziciji i Boris Štok s indie pop baladom Grijeh (Aquarius Records) na 28. mjestu.

Suradnja Alena Vitasovića, Marca Grabbera, Ivana Arnolda i Livija Morosina Dopri oči (Dancing Bear) debitirala je na broju 32 ovotjedne liste. Pjesma Dopri oči obilježava 30 godina od prvog zajedničkog singla predvodnika istarskog ča vala Alena Vitasovića i Livija Morosina Ne moren bež nje i nagovješta novi album Alena Vitasovića nakon dugogodišnje diskografske pauze.

Dopri oči je prvo izdanje Alena Vitasovića na HR Top 40 od nogometnog dueta s Valeriom Milijuni srca (Dancing Bear). Za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu, održanog tijekom studenoga i prosinca 2022., singl Milijuni srca proveo je tri tjedna u rezultatima mjerenja, a najbolji plasman ostvario je 19. prosinca (broj 21).

“Zadovoljan sam što pjesma dobro kotira na ljestvici. Očekujem više od 32. mjesta, pjesma je izvrsna i zaslužuje više, a to će i vrijeme pokazati. Zahvaljujem se mojoj ekipi Grabber&Arnold i diskografskoj kući Dancing Bear na izvrsnoj suradnji”, kazao je Alen Vitasović, zahvalivši se radijskim urednicima i fanovima.

Tibor sa singlom Bonvivani (LAA) ušao je među najemitiranije na 35. mjestu. U pitanju je šesta pjesma s Tiborovog skorašnjeg drugog samostalnog studijskog izdanja Požalit se nekom, ali druga koja se našla na HR Top 40. Ranije je u rezultatima mjerenja emitiranosti boravio naslov Požalit se nekom (LAA), provevši četiri neuzastopna tjedna.

Na 40. poziciji našlo se novo čitanje pjesme Meni najljepša (Croatia Records) doajena rock glazbe Željka Bebeka. Radi se o singlu, originalno objavljenom na posljednjoj ploči Željka Bebeka Mali oblak ljubavi (Croatia Records) iz 2021. godine. Rock baladu Meni najljepša Željko Bebek namijenio je svojoj supruzi Ružici, koja se i pojavljuje u videu. Obiteljsku notu pjesme dao je i sin Zvone koji je snimio dionice gitare.

Pjesma Meni najljepša omogućila je Željku Bebeku prvi ulaz na HR Top 40 od dueta sa sinom Zvoneom Kakav otac, takav sin (Croatia Records), koji se nalazio na listi dva tjedna (17. i 24. siječnja 2022.). Nešto dulje boravio je singl Kupit ću nam sat, koji je četiri tjedana držao titulu najizdržljivijeg (3. siječnja i od 16. do 30. svibnja).

Tony Cetinski s baladom Čuvam ljubav (Hit Records), koja boravi 42. tjedan među najemitiranijima (broj 24) drži titulu najizdržljivijeg.

Prema podacima slušanosti po regijama, pjesma Mama ŠČ! u izvedbi benda Let 3 predvodi svih šest regija – Dalmacija, Grad Zagreb, Istra i Primorje, Slavonija, Središnja Hrvatska i Zagorje.