DOGODILO SE: POČETAK KRAJA ZAGREBAČKIH JAGODA

Na facebook stranici Halo, inspektore izašao je članak koji govori o besmislenosti natječaja za dodjelu štandova za prodaju bobičastog voća. Članak prenosimo u cijelosti.
I to se dogodilo: nakon otvaranja ponuda za štandove za prodaju bobičastog voća u Zagrebu svi su bili u šoku. I oni koji su se natjecali prema novim pravilima koje je osmislio Grad Zagreb, i oni koji su došli s punomoći da saslušaju cijene, ali i sam Grad.
Naime, cijene su toliko napuhane da će se npr. za mjesto kod Importane centra (popularni Tomislavac, preko puta Glavnog željezničkog kolodvora, ako ne znate gdje je to) za 40 dana prodaje jagoda platiti za jedan jedini štand – 4.000 €!!!
E, sada bi neupućeni čitatelj onako ljudski i pošteno opsovao i pomislio kako netko očito ima para pa onda to može i platiti.
Na žalost, istina je drukčija.

Iz razgovora s jagodarima Zagreba i Zagrebačke županije koji su se natjecali saznajemo da su oni davali ponude čak i iznad svojih financijskih mogućnosti iz jednostavnog razloga – straha! I to opravdanog straha da će im sav ovogodišnji urod jagoda propasti ako ne budu imali priliku dobiti dobar štand. Pa su onda zaista nudili i po tisuću € za mjesta koja su do prošle godine bila po 218,12 € iliti 1643,43 kn.
I sada dolazimo do posljedica: to će se odraziti već ove godine. Po tome, pokušat će se spasiti što se spasiti da, a onda će se (s obzirom da je jagoda dvogodišnja biljka) proizvodnja jednostavno ugasiti. I tu je priči kraj.
Grad Zagreb tako je monetizacijom lokaliteta potaknuo tri loše posljedice.
Prva je ta zbog koje će se dovesti u pitanje daljnja proizvodnja domaće, u svijetu poznate zagrebačke jagode. Za dvije godine prepolovit će se proizvodnja. (Vidjet ćete)
Druga posljedica je iduće godine još veće divljanje cijena najma koje će, posljedično, znatno i još više podići i cijene domaćih jagoda. Tako će zbog ovog najma ove godine jagode po mjerici primjerice prosječno poskupjeti minimalno 1 €.
Da bi se koliko toliko pokrili mnogi će jednostavno početi svoje skuplje jagode miješati s daleko jeftinijom jagodom. A onda će potrošači jesti što budu kupili…
Konačno, treća posljedica bude u potpunoj i trajnoj devastaciji poljoprivrede Grada Zagreba i Zagrebačke županije.
Divlji uvoz kojem svakodnevno svjedočimo u cijelosti će uništiti domaću proizvodnju. I to sve zbog jednog € po kg jagoda koliko pristojno zarađuju uvoznici.
O održivosti zagrebačke poljoprivrede i manifestacije koja je kroz dva desetljeća postala sinonim zagrebačkog proljeća da i ne govorimo. Na ovaj način ovo više neće biti nimalo održivo.
Na kraju, ako vam se čini ovaj tekst kao svojevrsni “In memoriam” zagrebačkoj jagodi možda ste u pravu.
Takvom (beskrupuloznom?) visokom monetizacijom prodajnih mjesta u Zagrebu opet dokazujemo onu staru izreku prema kojoj zbog jedne šnicle odreska ubijemo cijelu kravu.
Grad Zagreb je zbog zarade od desetak tisuća eura doveo na rub ponora sektor koji zapošljava gotovo 1000 obitelji čija su djeca u jagodi vidjela perspektivu, nadu, ljepotu rada i stvaralaštva. A potrošače pred novo (logično) još jedno zagrebačko poskupljenje.
Bez imalo empatije za vrijedne zagrebačke ruke…
Neki očito ne razumiju da oni tu nisu bili izabrani kako bi samo radili poskupljenja već mudro vodili grad u kojem se pojam socijalno osjetljivog društva više i ne čuje. Lako je tako graditi karijeru na zemlji po kojoj pljuješ. I koju ne cijeniš.

P. S. Poruka gradskim dužnosnicima: pogledajte kako se to radi u zemljama EU koje su poznate po proizvodnji jagoda, pa onda donosite buduće odluke. Dovoljno je otići na jednodnevni izlet. I samo poslušati tuđa iskustva kad već ne želite svoja. Naša. Dobra domaća.