Pavao Mašić predstavio monumentalni album klasične glazbe “Bach: Goldberg – varijacije” u HNK

Čembalist i orguljaš Pavao Mašić istaknuo se u velikoj konkurenciji za ovogodišnji Porin albumom “Bach: Goldberg – varijacije” koji je nominiran za Najbolji album klasične glazbe, Najbolju produkciju albuma klasične glazbe i Najbolju snimku albuma klasične glazbe.
Prepoznat kao album od nacionalnog značaja za hrvatsku klasičnu glazbu, predstavljen je jučer u foyeru HNK uz goste koji su bili zainteresirani čuti Mašićev najnoviji uradak.
Brojni okupljeni na promociji albuma imali su priliku u prekrasnom okruženju poslušati izbor varijacija s dvostrukog albuma koji traje ukupno 89 minuta. Preslušavanje je započelo čuvenom uvodnom arijom, a iz niza varijacija izdvojene su one posebno upečatljive: Fugeta, Uvertira, te posebno izražajna 25. varijacija, Adagio, koja je kroz povijest često nazivana “crnim biserom” ovih opsežnih varijacija. Album je snimljen posebnom tehnikom Blumlein Stereo u DxD formatu, a za snimanje je zaslužan izvršni producent albuma Marin Fulgosi.

Na promociji su s velikim poštovanjem i riječima hvale o albumu i njegovu kreatoru pričali Ivana Kocelj (rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a), Nikolina Mazalin (kreativna direktorica Croatia Recordsa), Petrit Çeku (istaknuti klasični gitarist), dr. sc. Ivan Ćurković (muzikolog, MUZA) i producent albuma Marin Fulgosi. Zaključnu riječ zahvale dao je Pavao Mašić.
Posebnost albuma je što je snimljen u svetištu Majke Božje Gorske u Loboru, prostoru izvanrednih akustičkih kvaliteta, gdje su Pavao Mašić i Marin Fulgosi imali priliku snimati u cjelodnevnoj, apsolutnoj tišini. Jednako je važan Mašićev izbor prvorazrednog instrumenta, raskošnog čembala kojim je uspješno dočaran čitav spektar ugođaja: od bogatog orkestralnog zvuka, do posve intimnih trenutaka. U interpretativnom smislu posebno je istaknut Mašićev glazbeni instinkt koji s odličnim osjećajem za mjeru balansira između virtuoznog i izražajnog, pronalazeći nova čitanja ovog klasičnog djela, bez potrebe da deformira Bachov originalni tekst, udahnjujući u njega osobnu bogatu uživljenost rafiniranim osjećajem za rubato i manipulacijom glazbenog vremena.


Uz odabir prostora i suradnika, studioznu pripremu za stvaranje albuma, pa na kraju i mjesta njegove promocije, album “Bach: Goldberg – varijacije” djeluje predestinirano za uspjeh na domaćoj i međunarodnoj glazbenoj sceni.
Suradnju s Croatia Recordsom Mašić je obilježio već sa 5 solističkih albuma ovjenčanih s ukupno 11 Porina, od čega su čak dva albuma: 1685. Bach, Handel, Scarlatti (2011.) i Bach: Umijeće fuge (2017.) proglašeni najboljim klasičnim albumima godine.
Pavao Mašić je također dobitnik nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovom natjecanju orguljaša u Lausannei, glazbu je studirao u Zagrebu, Lausannei i Freiburgu, a kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata je s više od 35 važnih inozemnih i domaćih nagrada. Novo izdanje sadrži 32 skladbe, odnosno varijacije, na dva nosača zvuka, koje je Mašić izveo na čembalu po modelu Pascala Taskina.