Pulski filmski festival u brojkama – porast broja gledatelja 49 posto

Nakon završenog 70. Pulskog filmskog festivala zbrajamo brojke i prikupljamo dojmove! Jubilarno izdanje Pule održalo se od 15. do 23. srpnja, a filmovi su prikazivani na pet lokacija – u Areni, Kinu Valli, Istarskom narodnom kazalištu, na Brijunima i Ambreli. U Areni je tijekom osam večeri prikazano 14 filmova, a ukupni broj gledatelja svih večeri je 26.973. Podsjetimo da je Arena rasprodana u dva navrata – prve večeri kada je nakon svečanog otvorenja Festivala premijerno prikazan “Hotel Pula” redatelja Andreja Korovljeva (Kinematograf) te u večeri kada su jedan za drugim prikazani hrvatski animirani film “Cvrčak i mravica” redatelja Luke Rukavine (Diedra) te film “Barbie” u programu Popularna Pula.


Rasprodana Arena u večeri kada su prikazani “Cvrčak i mravica” i “Barbie”
U Kinu Valli u ukupno 48 termina filmove je pogledalo 3.386 gledatelja.
Istarsko narodno kazalište, u kojem su ove godine prikazivani filmovi iz Glavnog programa (hrvatski filmovi i hrvatske manjinske koprodukcije) 1.668 gledatelja. Odličnu posjećenost bilježe i projekcije na Brijunima – ukupno 605 gledatelja vidjelo je pet prikazanih filmova. Na Ambreli je pak prikazivan program H-15 kojim se kroz suvremene hrvatske filmove obilježilo 15 godina Hrvatskog audiovizualnog centra, a na sedam filmova bilo je ukupno 980 gledatelja.

Ukupno, na Pulskom filmskom festivalu 2023. bilo je
33.612 gledatelja
na pet lokacija. Usporedbe radi, godinu ranije Pula se održavala na šest lokacija, a ukupan broj gledatelja bio je 22.518.
Povećan je broj gledatelja za 11.094.
Izraženo u postocima, rast broja gledatelja Pulskog filmskog festivala je 49 posto!