Talking Heads sa koncertnim albumom Stop Making Sense  preuzeo vrh strane Top-liste prodaje

Bend Talking Heads sa zapisom koncerta Stop Making Sense (Rhino Entertainment/Warner Music/Dancing Bear) preuzeo je vrh strane Top-liste prodaje. Time je ovaj sastav, koji je gotovo pet desetljeća na glazbenoj sceni, prvi puta na vodećem mjestu rezultata prodaje stranih albuma. Istodobno, ploča Stop Making Sense drugo je live izdanje na prvoj poziciji strane Top-liste prodaje u ovog godini nakon The Dark Side of the Moon (Live at Wembley 1974) (Pink Floyd, Pink Floyd Records/Warner Music/Dancing Bear, 19. travnja).

Radi se o live albumu snimljenom kao soundtrack za istoimeni koncertni film. Glavna tema filma bila su tri nastupa grupe Talking Heads u kazalištu Hollywood’s Pantages Theater u prosincu 1983. u sklopu promocije izdanja Speaking in Tongues. Osim vlastitog materijala, članovi sastava Talking Heads izveli su pjesme dua Tom Tom Club (projekta članova Chrusa Frantza i Tine Weymouth) i samostalnih singlova frontmena Davida Byrnea.

Film je dobio pohvale od strane filmskih kritičara, koji su ga proglasili jednim od najboljih koncertnih filmova svih vremena, a prije dvije godine uvršten je u Nacionalni filmski registar američke Kongresne knjižnice zbog svog kulturnog, povijesnog i estetskog značaja.

Za razliku od domaće liste, gdje su 17 tjedana na prvoj poziciji boravili albumi iz kataloga (stariji od 18 mjeseci), ovo je deveti tjedan da je na vrhu strane Top-liste izdanje iz kataloga. Osim live ploče Stop Making Sense, u proteklih osam mjeseci na vodećem mjestu boravili su i Relapse (Eminem, Interscope/Universal Music Hrvatska, jedan tjedan), AM (Arctic Monkeys, Domino/Dancing Bear, dva tjedna), The Dark Side Of The Moon (Live At Wembley 1974) (jedan tjedan), Led Zeppelin IV/Untitled (Led Zeppelin, Atlantic/Warner Music/Dancing Bear, jedan tjedan) i Ikebana (Lačni Franz, Helidon, dva tjedna).

Na drugom mjestu nalazi se izdanje AM grupe Arctic Monkeys, a na trećoj poziciji boravi Taylor Swift s pločom Speak Now (Taylor’s Version) (Republic/Universal Music Hrvatska). Prošlotjedni predvodnik The Ballad of Darren (Parlophone/Dancing Bear) britanskog sastava Blur ovoga tjedna je četvrti najprodavaniji album u Hrvatskoj, dok Top 5 zaključuje soundtrack Barbie: The Album (Atlantic/Warner Music/Dancing Bear).

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 14. kolovoza do 20. kolovoza 2023., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Novosti na  stranoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na :

Top lista prodaje_strana_34. tjedan