Matija Cvek & The Funkensteins zasjeli na vrh Top-liste prodaje

Matija Cvek i The Funkensteins imaju najprodavanije izdanje u Hrvatskoj. Radi se o albumu Vile se ovdje igraju (Menart), koji je time postao 14. naslov na broju jedan Top-liste prodaje u 2023. godini.

Prošlotjedni predvodnik, ploča Džinovski (Croatia Records) grupe Hladno pivo sada je na drugom mjestu, a na trećoj poziciji ostao je debi album Yu Grupe YU Grupa (Croatia Records). Kompilacija grupe Novi fosili 25 Greatest Hits (Croatia Records) boravi na broju četiri, dok krug petero najprodavanijih zaključuje Zadruga (Live at Boogaloo, Croatia Records).

S ovotjednim rezultatom, Matija Cvek ponovio je uspjeh iz 2021. godine, kada je u tjednu izlaska na listi ušao izravno na vrh Top-liste prodaje (Izbirljivo i slučajno, Menart). Istodobno, album Vile se ovdje igraju je četvrti naslov s originalnim pjesmama, s datumom objave ne starijim od 18 mjeseci, na vodećoj poziciji rezultata mjerenja prodaje. Osim što predvodi ovotjednu listu, Matija Cvek je ostvario najviši novi ulaz među najprodavanije.

Sličan rezultat ranije ove godine ostvarili su Nina Turković (11, Aquarius Records), damirS (Samo svoj, Croatia Records) i Vojko V (Dvojko, Croatia Records). Međutim, od navedenih izvođača, jedino Vojko V je to uspio sa svojim drugim studijskim izdanjem, kao i Matija.

“Hvala svima koji su preslušali album ‘Vile se ovdje igraju’. Hvala svima koji su ga hvalili ili kritizirali, upili ga otvorenog uma bez predrasuda i loših namjera. Hvala svima koji su kupili svoj primjerak CD-a ili vinyla, hvala što ste ga učinili najprodavanijim, a mene najponosnijim”, izjavio je Matija Cvek.

Ovoga tjedna lista bilježi 12 promjena, od čega su se šest naslova prvi puta našla među najprodavanijima.

U Top 10 ovoga tjedna svoje mjesto pronašla je Dubioza Kolektiv s dva izdanja – Firma ilegal (Menart, broj 7) i 5 do 12 (Menart, broj 9). Time se Dubioza Kolektiv našla na Top-listi prodaje nakon 16 mjeseci, kada se među najprodavanijima boravila ploča Agrikultura (Menart).

Radi se o albumima originalno objavljenima 2008. (Firma ilegal) i 2010. (5 do 12), koja su predstavila rad grupe Dubioza Kolektiv široj hrvatskoj javnosti. Povodom 20. godišnjice djelovanja sastava Dubioza Kolektiv, ova dva izdanja objavljena su na vinilnim pločama kao prva u nizu proslave obljetnice. S njih su kao singlovi izdvojene pjesme Svi u štrajk, Šuti, Vidi, vidi, vidi (feat. Saša Lošić), Blam, Vlast i policija te Walter, i danas veoma rado slušane pjesme iz diskografskog rada sastava Dubioza Kolektiv.

U doba originalnog izlaska, oba izdanja, kao i uostalom cjelokupna njihova diskografija, bili su dostupni za besplatno skidanje na službenoj web stranici grupe. To im je osiguralo da fanovi najbrže dođu do njihove glazbe, što se marketinški pokazao kao uspješan potez.

Na broju 15 ovotjedne liste našao se Daniel Popović s remasterom ploče Bio sam naivan (Croatia Records), originalno objavljene prije 40 godina. U pitanju je antologijsko izdanje Daniela Popovića koji je za vrijeme originalnog izlaska prodano u više od 725 tisuća primjeraka.

Album Bio sam naivan je originalno objavljen 1982. godine, no s uspjehom pjesme Džuli na Eurosongu 1983., dopunjeno izdanje je izašlo 1983. godine. Na dopunjenoj verziji ploče nalazi se deset pjesama, među kojima je i singl Džuli, radijski hit diljem Europe. Povodom 40. godišnjice originalne objave, Hrvatska diskografska udruga dodijelila je Danielu Popoviću priznanje Multi-platinum Award za vrhunska diskografska dostignuća.

S ulaskom albuma Bio sam naivan, Daniel Popović se našao u društvu najprodavanijih prvi puta nakon tri godine. U srpnju 2020., boravio je s kolekcijom The Best of Collection (Croatia Records, jedan tjedan).

Klapa Munita postala je prva klapa na Top-listi prodaje od ljeta prošle godine (Klapa Orca, Jubav, Croatia Records) ulaskom izdanja Vratit će se naša dica (Croatia Records, broj 29). Riječ je o njihovoj prvoj diskografskoj objavi nakon sedam godina, kada je izašao album Za šaku munite (Croatia Records).

Na ovoj ploči nalaze se pjesme koje je klapa Munita predstavljala u proteklih nekoliko godina. Album Vratit će se naša dica duguje svoj naziv višestruko nagrađivanoj pjesmi s festivala Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima.

“Napravili smo presjek našeg rada u posljednjih nekoliko godina, od kad smo krenuli s autorskim pjesmama – u klapskom pop izričaju”, riječi su članova klape Munita povodom predstavljanja albuma.

Na 30. mjestu ušla je kompilacija Gold Collection (Croatia Records) autora Slobodana M. Kovačevića. Ovim rezultatom, kolekcija pjesama koje autorski potpisuje Slobodan M. Kovačević postala je 100. album koja je ušla na Top-listu prodaje u 2023. godini kao novi ulaz.

Radi se o kompilaciji s 40 pjesama iz više od pet desetljeća duge karijere. Tijekom svog plodnog diskografskog razdoblja, Slobodan M. Kovačević je surađivao s brojnim imenima hrvatske estrade, poput Miše Kovača, Meri Cetinić, Olivera Dragojevića, Doris Dragović, Tedija Spalata, Jasmina Stavrosa i mnogih drugih. Isto tako, osnivač je grupe More, kroz koju su glazbeno stasali nekolicina današnjih glazbenih velikana.

Novosti na domaćoj  listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na :

Top-lista prodaje_domaća_38. tjedan