Nastavlja se projekt “Book & Urban Sound”

Nakon ljetne pauze Slobodan ulaz nastavlja s vrlo uspješnim projektom Book & Urban Sound. Riječ je o boutique festivalu koji promovira knjižnice kao pogodne lokacije za komorniju, uglavnom akustičnu svirku i dovodi urbani zvuk u zagrebačke gradske knjižnice, gdje se događa zanimljiv spoj starog i novog, strukturiranog i posloženog sa slobodnim i eksperimentalnim, katalogiziranog s improviziranim.

Nakon knjižnica Vladimira Nazora, Marije Jurić Zagorke i Vjekoslava Majera u kojima su nastupili Bok Blues, Grgur Višić i Radio Aktiv – slijede još tri koncerta. Pred nama su natupi Damira Trkulje Šilje DT & Damira Živkovića (knjižnica Tin Ujević, 28.9.) te saksofonista Gorana Jurkovića i Tomislava Žužaka (knjižnica S.S. Kranjčevića, 10.10.). Završni koncert projekta još neka ostane mala tajna.


Damir Trkulja Šiljo DT i Marin Živković dva su alternativca koji već nekoliko godina surađuju na različitim poljima, a ovo je njihov samostalni projekt koji su započeli prije dvije godine na festivalu Instrumentalna konstrukcija. Ovdje će nam predstaviti svoje vlastite instrumentalne improvizirane kompozicije spremljene specijalno za ovaj projekt.

Damir Trkulja Šiljo DT je glazbeni producent, tonski snimatelj, autor, pjevač, gitarist, tekstopisac, glazbenik i tehničar, koji ima ogromnu količinu stručnosti, znanja i iskustva u glazbi, na pozornici i iza nje, vokalnoj produkciji i snimanju. Godine 2004. osnovao je bend Gatuzo, te sa istim snimio 5 studijskih albuma i jedam EP, s kojima je osvojio nagradu Porin za Najbolji album alternativne glazbe i nagradu status za Najperspektivniji mladi rock sastav, kao i brojne nominacije. U kultnom bendu Majke ostvario se kao gitarist i autor glazbe hita godine “Teške boje”. Projekt Benston, koji je osnovao, svijet je nevjerojatne kreativnosti gdje se eksperimentira i istražuju nove dimenzije zvuka. Osvježavajući pristup glazbi postao je prepoznatljiv za Šilju i njegov PurpleCat studio, o kojem više informacija možete saznati na https://purplecat.hr/.


Marin Živković je saksofonist, kompozitor, predavač s trenutnim prebivalištem i centralnim djelovanjem u Zagrebu. Prvo je završio predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, potom odlazi u Belgiju gdje studira na Kraljevskom konzervatoriju u Antwerpenu u klasi Kurt van Hercka. Nakon dvije godine upisuje privatnu jazz akademiju u Antwerpenu gdje je diplomirao u klasi Vincenta Brijsa.
Više o njemu na: https://ahaceda.hr/index.php/marin-zivkovic/


Duo saksofona Žužak – Jurković istražuje, pomiče granice, zabavlja sebe i druge jedinstvenim programom koji uključuje solo kompozicije u izvedbi svakog od njih kao i dua koja su pisana za dva saksofona. Muzičku suradnju koju ostvaruju desetljećima najviše kroz koncertiranje kao članovi Papandopulo kvarteta nadopunjuju i ovim zanimljivim eksperimentalnim programom. Saksofon kao njihova vječna inspiracija od vremena studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pa daljnjeg usavršavanja na Konzervatorijima u Parizu i Beču je nepresušan izvor kreacije i izražavanja.

Program koji uključuje djela Cockrofta, Tudora, Karg-Elerta kao i kompozicije Hindemitha, Gubajduline, Stockhausena te za saksofon neizbježne improvizacije zaokružuje povijest ovog njima dragog instrumenta kroz novo promišljanje javnog nastupa.

Tomislav Žužak i Goran Jurković godina oduševljavaju publiku od New Yorka preko Tokya do Pariza i Beča te vjeruju da će ovaj zanimljivi, ali intimniji program zaintrigirati sve slušatelje.