The Swingers i Neno Belan najviši novi ulaz na HR Top 40, Nina Badrić i Petar Grašo ostali na vrhu

Singl Nemoj (Tonika/Aquarius Records) koji izvode Nina Badrić i Petar Grašo, i dalje je najemitiraniji u hrvatskom radijskom eteru. Na vrhu liste HR Top 40 nalazi se dvanaesti uzastopni tjedan.

Prljavo kazalište (Makni se, Houra Group/IDM Music), broj 2) te Parni valjak & Igor Drvenkar (Bogati će pobjeći na Mars (Croatia Records) ostali su na svojim prošlotjednim pozicijama. Neno Belan zauzima preostale dvije pozicije među pet najemitiranijih. U pitanju su suradnje s grupom The Swingers (Čuvaj me, pazi me, Croatia Records, broj 4) i Mijom Dimšić (Ajmo u đir (Dallas Records/Croatia Records, broj 5).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 11. do 17. rujna 2023. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

Balada Nemoj je prva snimka od Trebaš li me (Eni Jurišić i Matija Cvek, Aquarius Records/Menart) koja broji 12 tjedana na broju jedan liste HR Top 40. Međutim, za razliku od dueta Eni Jurišić i Matije Cveka, suradnja Nine Badrić i Petra Graše je prva pjesma nakon dvije godine s 12 uzastopnih tjedana na samom vrhu liste najemitiranijih.
Zadnja izvođačica kojoj je to uspjelo bila je upravo Nina Badrić sa singlom Ja još uvijek imam istu želju (Aquarius Records, 16 tjedana, 2021.).

Ovoga tjedna lista bilježi četiri promjene, od čega tri noviteta. Ovo je četvrti uzastopni tjedan s tri nova ulaza među najemitiranije.

Najviši novi ulaz (broj 4) ostvarili su The Swingers i Neno Belan sa singlom Čuvaj me, pazi me (Croatia Records). Time je Neno Belan četvrti puta ušao kao novitet na HR Top 40, od čega drugi puta kao najviši novi ulaz (Crni biseru, s Đanijem Stipaničevom i klapom More, 4. rujna), dok je sastav The Swingers ušao na listu nakon sedam mjeseci (Srce, laku noć, Croatia Records).

Isto tako, kako se Neno Belan nalazi na petom mjestu u duetu s Mijom Dimšić (Ajmo u đir), on je postao prvi izvođač od Matije Cveka s dvije pjesme u Top 5 (Trebaš li me s Eni Jurišić i Oprostija bi sve s grupom Buđenje, Croatia Records, 23. i 30. siječnja). Osim toga, Neno Belan je jedan od šest izvođača s dvije snimke na ovotjednoj listi (Jacques Houdek, Jure Brkljača, Miach, Parni valjak i Igor Drvenkar te Prljavo kazalište).

Riječ je o naslovu s izdanja Ljubav i moda (1986.) grupe Đavoli, čiji pjevač je bio upravo Neno Belan: “Veseli me što se moje pjesme obrađuju i pojavljuju u raznim formatima, u raznim i raznolikim verzijama. Izuzetno mi je drago što su upravo Swingersi obradili moju pjesmu i što sam s njima surađivao jer mi je blizak te drag glazbeni izričaj kojeg njeguju, izričaj koji je naslonjen na zvuku swinga i rocka pedesetih godina.”

“Ova suradnja je ispunjenje mojih snova. Neno je moj idol još od afirmacije njegove matične grupe Đavoli te su Đavoli direktno utjecali na rođenje mog prvog banda Fantomi”, izjavio je Robert Mareković, frontmen sastava The Swingers, “pjesma ‘Čuvaj me, pazi me’ se nalazi na prvom albumu grupe Đavoli, a cijeli prvi album Đavola je moj životni soundtrack. Suradnja s Nenom je bila prije svega bila ugodna i zabavna. Nadam se da nam ovo nije posljednji zajednički projekt.”

Svoje mjesto na listi našla je suradnja grupe Buđenje i Lare Bang, pjevačice sastava Bang Bang, na singlu Bolje ne, ne, ne (Croatia Records). I bendu Buđenje i Lari je ovotjedni ulaz drugi puta ove godine među najemitiranijima. Buđenje je početkom ove godine boravilo na listi u suradnji s Matijom Cvekom (Oprostija bi sve, Croatia Records, 13 tjedana), dok se Lara kao članica grupe Bang Bang nalazila na HR Top 40 sa snimkom Striptease (feat. Baby Dooks, Croatia Records, tri tjedna).

U pitanju je novo čitanje pjesme originalno objavljene na albumu grupe Buđenje Samo ti, samo ja (Croatia Records) iz 2018. godine. Nova verzija snimke Bolje ne, ne, ne izašla je na izdanju Brudet (Croatia Records), objavljenom 2022. godine, na kojem su članovi sastava Buđenje okupili brojne goste i obradili svoja ranija izdanja. Tim rezultatom, Bolje ne, ne, ne je četvrta snimka originalno objavljena na albumu s datumom izlaska starijim od godinu dana koja je ušla na listu HR Top 40 u 2023. godini. U prvih gotovo devet mjeseci ove godine, među najemitiranijima su se našli singlovi Dušo, bori se (Igor Delač – Samo zbog vas, Croatia Records, 2021.), Mlijeko proliveno (Gibonni – U po’ ure, Dallas Records, 2021.) i Odgovor (Jacques Houdek – Glavom i bradom, RTL Music, 2020.).

Buđenje je iskoristilo izlazak pjesme Bolje ne, ne, ne kao singla na radiju kao čestitku članovima grupe Bang Bang povodom desete godišnjice rada.

Nakon više od šest godina, na listi HR Top 40 našao se Miroslav Škoro. U pitanju je snimka Volim život (Campus), koja je ušla na 40. poziciju liste.

Pjesma Volim život objavljena je povodom festivala Zlatne žive Slavonije 2023. u Požegi, čime je ovaj slavonski festival postao sedmi festival čija su izdanja ušla među najprodavanije. Ranije ove godine, među najemitiranijima našli su se singlovi s Dore 2023., 70. Zagrebačkog festivala, CMC Festivala 2023., Splitskog festivala 2023., Melodija Jadrana i Večeri dalmatinske šansone 2023.

Snimka Volim život je prva pjesma žanra tamburaške glazbe među najemitiranijima od singla Od konobe do konobe (Croatia Records) grupe Mejaši, koja je ušla na HR Top 40 s datumom od 7. kolovoza.

Miach i Hiljson Mandela ušli su u 52. tjedan bilježenja emitiranja pjesme NLO (Aquarius Records, broj 33). Time ukupno sedmi puta imaju najizdržljiviji singl na HR Top 40, što je drugi najduži niz u 2023. godini, nakon balade Zamisli (Aquarius Records, 13 tjedana) u izvedbi Massima.

Najveći skok ovoga tjedna ostvarila je grupa Heidi šeće psa s pjesmom Između nas (Menart), pomaknuvši se 26 mjesta (s broja 40 na broj 14). Singl Između nas je šesta snimka ove godine s pomakom većim od 20 mjesta, nakon Mama ŠČ! (Let 3, Dallas Records, 25 mjesta, 20. veljače), Stranac kojeg znam (Mia Dimšić, Croatia Records, 22 mjesta, 13. ožujka), Žuti semafor (Neno Belan & Fiumens, Dallas Records, 36 mjesta, 27. ožujka), Dušo, bori se (Igor Delač, Croatia Records, 33 mjesta, 10. travnja) i Mlijeko proliveno (Gibonni, Dallas Records, 20 mjesta, 24. srpnja).

Prema podacima slušanosti po regijama, balada Nemoj u izvedbi Nine Badrić i Petra Graše predvodi pet regija – Dalmacija, Grad Zagreb, Slavonija, Središnja Hrvatska i Zagorje. U regiji Istra i Primorje najemitiranija snimka je Makni se grupe Prljavo kazalište.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.