HR Top 40: Parni valjak i Igor Drvenkar sa singlom “Sad kad znaš” na vrhu

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 13. do 19. studenoga 2023. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

Ovoga tjedna lista bilježi 12 promjena, od čega je deset snimaka prvi puta među najemitiranijima. To je najveći broj noviteta od 10. srpnja, kada je 15 pjesama debitiralo na HR Top 40.

Najviši novi ulaz ujedno je i novi predvodnik liste – singl Sad kad znaš grupe Parni valjak i Igora Drvenkara nalazi se u krugu tri snimke koje su u tjednu izlaska došle na vrh HR Top 40 tijekom 2023. godine. Prije sastava Parni valjak i Igora Drvenkara, isto su učinili Noelle (Bye Bye, Menart, 23. siječnja), Igor Delač i Anonimo (Laganini, Croatia Records, 5. lipnja) te Nina Badrić i Petar Grašo (Nemoj, Tonika/Aquarius Records, 10. srpnja).

Isto tako, balada Sad kad znaš je 12. naslov na broju jedan liste u ovoj kalendarskoj godini, a ovo je ujedno prva vodeća pozicija za Parni valjak i Igora Drvenkara od 29. svibnja (Moja glava, moja pravila, Croatia Records). Time su jedini (uz Igora Delača) koji su u jednoj godini imali dvije različite pjesme na prvom mjestu.


Nika Turković našla se među najemitiranijima prvi puta nakon 15 i pol mjeseci. U pitanju je singl ima smisla (Aquarius Records) koji je ušao na osmu poziciju liste. Time je Nika Turković ostvarila svoj najbolji ulaz na HR Top 40, nadmašivši rezultat snimke u mraku (Aquarius Records), koja je debitirala na listi u izvještaju datiranom 14. listopada 2019. (broj 18).

Radi se o prvoj pjesmi Nike Turković objavljenoj nakon izlaska albuma 11 (Aquarius Records). Izdanje 11, objavljeno početkom godine, dva tjedna je držalo vrh Top-liste prodaje domaćih naslova u Hrvatskoj.

Među najemitiranije ušla je i Nela s novom snimkom Nepokoriva (Croatia Records, broj 9). Ovim rezultatom, Nela je dospjela na HR Top 40 drugi puta u ovoj godini. Tijekom ljeta (četiri neuzastopna tjedna), u rezultatima mjerenja emitiranja boravio je singl Nebo gori (Croatia Records). Ono što spaja ova dva izdanja jest interpolacija melodije pratećih vokala iz pjesme Nebo gori u singl Nepokoriva.

Poslije četiri godine, među 40 najemitiranijih je ušao Marko Vukes. Riječ je o singlu Ti samo ti (Croatia Records, broj 17), njegovom prvom novom ulazu nakon snimke Budi tu (Croatia Records, od 30. rujna do 4. studenoga 2019.). Također, ovo je njegov najbolji rezultat kao novitet na listi u proteklih šest godina.

Na broju 19 ovotjedne liste našao se projekt violista Marija Rucnera Zemlja heroja (Croatia Records). U pitanju je suradnja s većim brojem izvođača, objavljena povodom 32. obljetnice vukovarske tragedije. Videospot za snimku Zemlja heroja više je dana proveo među najemitiranijim videima u Hrvatskoj na platformi YouTube.

Leteći odred bilježi svoj drugi ulaz u rezultate mjerenja emitiranja u ovoj godini. Riječ je o singlu Tajna (Croatia Records), koja je ušla na 20. poziciju HR Top 40. Ovo je ujedno prva pjesma sastava Leteći odred na listi nakon osam mjeseci i snimke Hodajmo po mjesecu (Croatia Records). Također, pjesma Tajna je šesto izdanje grupe Leteći odred na HR Top 40 od 2021. godine.

Poslije gotovo godinu dana, u rezultate mjerenja emitiranja ušla je Lorena (Ženska snaga, Tonika, broj 31). Ovim ulazom, Lorena je došla na brojku od šest singlova na HR Top 40 u zadnje četiri godine. Osim snimke Ženska snaga, od 2019. do 2022. svoje mjesto među najemitiranijima našle su pjesme Tower of Babylon, Tihi ocean, Tvoja i gotovo, Jedno bez drugoga i Boli.


Svoj treći ulaz među 40 najemitiranijih u ovoj godini bilježi tamburaški sastav Mejaši. U pitanju je singl Sanja (Croatia Records, broj 33), njihov prvi na listi nakon gotovo četiri mjeseca (Od konobe do konobe, Croatia Records). Isto tako, snimka Sanja je prvo izdanje grupe Mejaši na HR Top 40 koje nosi ime osobe od pjesme Suzana (feat. Vigor, Croatia Records, 2019.).

Na broju 36 ušao je duet Darija Terglava i Nikoline Tomljanović Osloni se na mene (Menart/Dallas Records). I dok je ovo prvi ulaz Nikoline Tomljanović na listu nakon četiri mjeseca (Ova noć miriše na tebe feat. Crooks & Straights, Dallas Records), ovo je prvi boravak Darija Terglava među najemitiranijima.
Posljednji ovotjedni novitet pripada Mateju Mudrovčiću Mudrom sa singlom Tragom, čime je i on prvi puta među najemitiranijima. U pitanju je njegova ukupno sedma pjesma od 2020. godine, a ovom snimkom najavljuje svoj prvi samostalni album.

Najizdržljivija snimka ovotjedne liste je Stare navike (IDM Music) grupe Prljavo kazalište (broj 35), koja trenutno broji svoj 34. tjedan mjerenja emitiranja. Najveći skok (osam mjesta, s broj 10 na broj 2) ostvario je Luka Nižetić sa singlom Različito isti (Dallas Records).

Prema podacima slušanosti po regijama, singl Sad kad znaš grupe Parni valjak i Igora Drvenkara predvodi tri regije – Istra i Primorje, Središnja Hrvatska i Zagorje. U regiji Dalmacija, Grad Zagreb i Slavonija najemitiranija snimka je Različito isti u izvedbi Luke Nižetića.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.